Netrucujte jako dítě, vzkazuje Haškovi politik kvůli odsunu Němců

Brno – Město Brno přijalo před několika dny Deklaraci smíření a společné budoucnosti, ve které vyjadřuje lítost nad vyhnáním Němců na konci května 1945. Dokument rozdělil brněnské politiky na dvě části, vládnoucí koalice ANO, Žít Brno, lidovců a zelených ji ho podpořila, proti se postavili sociální demokraté, ODS a komunisté. Výrazným kritikem této omluvy je i hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek. Jeho názor se pokouší změnit krajský předseda zelených Matouš Vencálek, který redakci serveru EuroZprávy.cz poskytl svůj otevřený dopis.

Vyjádření Michala Haška k Deklaraci:

K dnešní deklaraci ANO, KDU-ČSL, Žít Brno a Strany zelených s podporou TOP09 "o smíření" s omluvou za odsun Němců z Brna konstatuji, že politika nemá hodnotit a interpretovat historii, bohužel k tomu dnes v Brně došlo. Je mi líto, že nové vedení města podlehlo tomuto pokušení. Historii a její hodnoceni ponechme historikům. Už sám pojem smíření totiž znamená, že si ruku podávají obě strany. Kdo se omluvil za vyhnání Čechů na podzim 1938 na jižní Moravě, za tisíce popravených odbojářů v Kounicových kolejích, za transportované a zavražděné Židy a Romy z Brna, za arizovaný majetek??? Připomínám, že v Kounicových kolejích zemřel v německém vězení i poslední prezident Země Moravskoslezské Dr. Mezník. Na to by měli autoři dnešní mediální zastupitelské show nám všem odpovědět...

Reakce Matouše Vencálka, předsedy jihomoravské krajské organizace Strany zelených:

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se ohradil proti přijetí Deklarace smíření a společné budoucnosti Zastupitelstvem města Brna. Jeho vyjádření pokládám za nesprávné a nešťastné a přimělo mne sepsat tento otevřený dopis.

Vážený pane hejtmane,

Vaše vyjádření k přijetí tzv. Deklarace smíření a společné budoucnosti Zastupitelstvem města Brna pokládám za nešťastné, nesprávné a nehodné politika, který se označuje za sociálního demokrata. Přijetím této deklarace Brno ukázalo svou dospělost, schopnost vyrovnat se se svou minulostí a připustit chyby a křivdy spáchané tehdejšími elitami na nevinných lidech.

Jakkoliv bylo v kontextu doby a událostí vysídlení německého obyvatelstva do jisté míry pochopitelné, aplikace kolektivní viny a krutost, se kterou byl odsun proveden, jsou nepřijatelné a neomluvitelné. Jsa sám potomkem sudetské Němky, jsem si dobře vědom příkoří a tragických osudů, které postihly tisíce lidí, jejichž mnohdy jediným prohřeškem bylo, že se narodili jako Němci.

Mnozí z nich přitom byli aktivně angažovaní v odboji proti Hitlerovi, což představuje jen hořkou třešničku na dortu poválečné křivdy. Jsem přesvědčen, že po 70 letech bychom měli být schopni opustit přístup připomínající trucování dítěte, které odmítá uklidit nepořádek s brekem „to já ne! To už tam bylo!," a ke své historii se postavit čelem.

Tvrdíte, že politika nemá historii hodnotit a interpretovat. Tomu musím oponovat slovy Jean-Paula Sartra: „Kdo se nepoučil z dějin, musí je znova opakovat" – to pro politiky jakožto veřejné činitele a představitele státu platí dvojnásob. Deklarace smíření je právě symbolem poučení se z dějin a současně smířením i ve smyslu vyrovnání se s vlastní minulostí.

Rovněž se tážete, kdo se omluvil za příkoří páchaná nacistickým Německem na českém, romském a židovském obyvatelstvu – nechce se mi věřit, že byste si nebyl vědom omluv a pokání ze strany poválečných vrcholných německých politiků. A že jich nebylo málo.

Deklarace smíření a společné budoucnosti je symbolickým gestem, nikoliv však gestem prázdným či „mediální zastupitelskou show," jak tvrdíte – je vyjádřením vyspělosti a schopnosti zaujmout jasný a zdravý postoj k citlivé otázce. Věřím, že svá slova znovu zvážíte a rovněž zaujmete postoj hodný politické elity české společnosti 21. století.

S pozdravemMatouš Vencálek

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek Brno Strana zelených

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy