Kauza Nagyová: Žalobce navrhl tresty od tří do čtyř let

Praha - Tresty tři až čtyři roky vězení za zneužití pravomocí navrhl dnes v případu Jany Nečasové, dříve Nagyové státní zástupce v závěrečné řeči. Vedle bývalé ředitelky kabinetu premiéra Nagyové jsou z údajného zneužití vojenské tajné služby obžalováni bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a také zpravodajec Jan Pohůnek. Manželce bývalého předsedy vlády Nečasové žalobce navrhl 3,5 roku vězení. Případ řeší Obvodní soud pro Prahu 1.

Soudkyně Helena Králová dnes projednala poslední důkaz v případu a následují závěrečné řeči. Veřejnost je nemůže sledovat v soudní síni kvůli utajovaným informacím. Žalobce Rostislav Bajger řekl o přestávce novinářům čekajícím na chodbě, že obžalovaným, kterým hrozí až pětileté vězení, navrhuje tresty mezi třemi a čtyřmi roky za mřížemi. Podrobnosti nesdělil.

Obhájce Nečasové Eduard Bruna uvedl, že pro jeho klientku Bajger navrhl trest 3,5 roku. Kovanda řekl, že pro něj chce žalobce tři roky a deset měsíců, Páleník u sebe hovořil o polovině trestní sazby. Kolik let chce Bajger pro Pohůnka, zatím není zřejmé.

Po Bajgerovi mluvil zhruba hodinu Bruna. "Navrhl jsem zproštění obžaloby, případně alternativní trest, kdyby to bylo potřeba. Nikoliv trest odnětí svobody v nepodmíněné podobě," řekl novinářům. Jiným trestem může být například domácí vězení, obecně prospěšné práce i peněžitý trest. Advokát v návrhu o konkrétním výkonu trestu nehovořil. Zproštění obžaloby žádá také Páleníkův obhájce Tomáš Sokol.

Nečasová se jednání ze zdravotních důvodů neúčastní, ostatní obžalovaní dorazili. Bruna u soudu žádal, aby mohl přečíst písemné vyjádření své klientky, soudkyně to ale nepřipustila. Po závěrečné řeči Bajgera následují obhájci a obžalovaní. Termíny jednání jsou nařízeny na tento týden.

Soudkyně Králová měla případ na stole již loni v červnu. Nečasové tehdy udělila roční podmínku. Případy bývalých šéfů rozvědky předala ministerstvu obrany, aby je vyřešilo jako kázeňské provinění. Trestní stíhání Pohůnka zastavila. Proti rozhodnutím podali žalobci odpor a stížnosti, ohradil se také Páleníkův advokát. V případě podmínky Nečasové to znamenalo hlavní líčení. Ostatní rozhodnutí ještě zkoumal Městský soud v Praze, který případ Králové nakonec vrátil, aby celou čtveřici projednala v hlavním líčení.

Případ se týká údajného zneužití vojenské rozvědky. Podle obžaloby nechala na podzim roku 2012 tehdy Nagyová sledovat z osobních důvodů manželku premiéra Petra Nečase Radku. Případ vedl k pádu vlády. Nečas se později s Nagyovou oženil.

Obžalovaní tvrzení o sledování odmítají. Představitelé rozvědky uvedli, že dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Soud v předchozích jednáních nechal přehrát odposlechy, ze kterých údajně vyplývá, že tehdy Nagyová byla se spoluobžalovanými minimálně v častém kontaktu, probírala s nimi výsledky sledování Radky Nečasové a dávala jim pokyny.

Údajné zneužití vojenské rozvědky je prvním z případů týkajících se Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je pojítkem mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty. Na základě odposlechů se vyšetřovatelé dostali k Nagyové. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.

Bývalá vysoce postavená úřednice je obviněná také z údajného uplácení poslanců funkcemi, v případu je obviněný i Nečas. Žalobci ji nedávno obvinili ještě z krácení darovací daně, kterou údajně neodvedla z kabelek a šperků. Stát podle obvinění připravila o 705.925 korun, za což jí hrozí až deset let vězení. Žalobci ji chtěli obvinit z korupce, neměli ale dostatek důkazů. Městský soud v Praze má na stole rovněž obžalobu ohledně údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby, jednání zatím nebylo nařízené.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Jana Nagyová

Aktuálně se děje

před 23 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 49 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Se Simonou Postlerovou se lidé rozloučí ve vinohradském divadle

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou se uskuteční příští týden v Praze. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během uplynulého víkendu, bylo jí 59 let. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy