Bývalá ústavní soudkyně Janů stane v čele ochránců soukromí

Praha – Bývalá soudkyně Ústavního soudu Ivana Janů byla dnes na Pražském hradě oficiálně jmenována do čela Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ve funkci nahradí Igora Němce, který byl šéfem úřadu už dvě období, a proto znovu kandidovat nemohl.

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval do funkce Janů, které dali v červenci senátoři přednost před inspektorem úřadu Josefem Vaculou. Nominaci devětašedesátileté Janů, která byla před nástupem k Ústavnímu soudu lidoveckou poslankyní a podílela se na tvorbě ústavy, doporučily senátorské kluby KDU-ČSL, ANO a Starostové.

V kandidátském projevu bývalá soudkyně uvedla, že úřad je silná nezávislá instituce a tuto nezávislost je třeba udržet. Kromě toho by prý ÚOOÚ měl zlepšit srozumitelnost výkladu zákona o ochraně osobních údajů a respektovat v praxi rozhodnutí Nejvyššího správního a Ústavního soudu.

Instituce vznikla před 15 lety a jejím hlavním cílem je bránit zneužívání osobních dat. Kvůli tomu také prování kontroly veřejných i soukromých institucí, které mají k takovým údajům přístup. V případě pochybení může ÚOOÚ uložit pokuty až ve výši 10 milionů korun.

Související

senát

Novým šéfem úřadu na ochranu soukromí bude Kaucký

Předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů bude bývalý státní tajemník na ministerstvu vnitra Jiří Kaucký. Senát mu dnes dal v tajných volbách přednost před místopředsedou úřadu Josefem Prokešem. Kaucký v čele úřadu nahradí Ivanu Janů, jejíž funkční období skončí příští týden. Kaucký se předsedou Úřadu stane po jmenování prezidentem Milošem Zemanem.

Více souvisejících

Ivana Janů (ústavní soudkyně) Miloš Zeman úooú

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy