Hádka kvůli rodině Michalákových: Marksová osočila poslankyni Chalánkovou

Praha - Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) dnes při sněmovních interpelacích řekla, že rodina Evy Michalákové nevyužila v minulosti řadu rad, které jí dal český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v případě dvou synů odebraných v Norsku. Tamní úřady nyní mají v kauze opět rozhodovat. Norská sociálka navrhuje zbavit matku rodičovských práv a mladšího chlapce dát k adopci.

Marksová reagovala na dotazy poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09), které se týkaly situace potom, co by obě děti zůstaly v Norsku a dospěly by tam. Chalánková s ohledem na české občanství bratrů mimo jiné uvedla, že Norsko fakticky vytváří tlak, aby se stali Nory, což je podle ní nefér i vůči Česku.

Marksová podotkla, že otec a matka hochů se dobrovolně rozhodli žít v Norsku, chlapci se tam narodili. "Já se domnívám, že paní poslankyně zde reprezentuje postoj maminky chlapců a považuje jej za jediný správný a zaštiťuje se přitom státním občanstvím," uvedla ministryně. Zdůraznila, že je nutné brát v potaz nejlepší zájem dětí.

Psali jsme:
Chalánková vrací úder: Marksová prokazuje hrubou neznalost, je to alarmující
Boj o české děti: Zástupci Michalákové se chtějí znovu obrátit na vládu
 

Rodina Michalákových se na český úřad podle Marksové obrátila už v roce 2011 poté, co se obě děti dostaly do péče norských pěstounů. Řadu doporučených kroků ale prý neučinila. "Tato neaktivita, která v řadě případů trvá čtyři roky, měla na případ negativní dopad," uvedla ministryně. Mohla vést podle ní například k domněnce, že širší biologická rodina nemá o chlapce zájem. Rodina nevyužila ani opakovaně nabízenou bezplatnou právní pomoc v Norsku, dodala Marksová.

Michaláková podle Chalánkové žádosti podávala, některé šly prý spíše z administrativních důvodů doztracena. "Zájmy maminky i zájmy dětí jsou spojené nádoby," oponovala Marksové. Poslankyně taky zdůraznila, že Norsko děti, které má na svém území, do péče širší rodiny na území jiného státu nevydává.

Ministryně před poslanci řekla, že ji fascinuje, s jakým nasazením se Chalánková věnuje právě tomuto případu. S podobným problémem se na ni prý obrátili i jiní lidé. "Zřejmě jsou to kauzy, které jsou méně mediálně atraktivní," řekla Marksová. Chalánková na tato její slova příliš nereagovala. Uvedla jen, že v jiných případech je situace trochu odlišná. Pokud jsou řízení ve Velké Británii, Česko má možnost se seznámit se spisem, uvedla poslankyně.

Zastal se jí poslanec ODS Adolf Beznoska, jenž její úsilí ocenil. Marksové vzkázal, že její osočení Chalánkové bylo velmi nespravedlivé a její odpověď velmi hloupá.

Související

Michaela Marksová /ČSSD/, exministryně práce a sociálních věcí

Marksová (ČSSD) se vrací. Bude politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničí

Politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničních věcí bude od 15. června bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Marksová by se měla zabývat podporou krajanů, rozvojovou či humanitární pomocí, podporou české vědy a výzkumu ve světě i podporou žen v diplomacii.

Více souvisejících

Michaela Marksová-Tominová Jitka Chalánková (TOP09) Eva Michaláková (matka českých dětí v Norsku)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy