Chalánková vrací úder: Marksová prokazuje hrubou neznalost, je to alarmující

Praha - K razantnějšímu postupu vůči Norsku v případu zadržovaných dětí Michalákových dnes vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková. Reagovala tak například na informace o tom, že norská strana opakovaně nedovolila kontakt dětí s rodinou, konkrétně s dědečkem.

Norové podle Chalánkové odmítli spolupracovat na případové konferenci navržené českou stranou, nepovolili kontakt dětí s rodinou s odkazem na jejich školní povinnosti. Potvrzují se tak podle ní pochybnosti o regulérnosti probíhajícího řízení před Krajskou komisí, které matka prokazuje svou schopnost postarat se o děti, míní poslankyně.

Psali jsme:
Hádka kvůli rodině Michalákových: Marksová osočila poslankyni Chalánkovou
 

„Děkuji panu premiérovi Sobotkovi za to, že se v posledních dnech dokázal razantně postavit Bruselu v otázce uprchlických kvót. Očekávám, že se stejnou razancí se jako český premiér postaví Norsku v případě dětí Michalákových. Vláda musí odpovědět na aroganci, kterou Norsko zastírá fatální chyby svého úřadu a systému. Občanství není cár papíru a vláda je od toho, aby své občany ubránila," říká poslankyně Jitka Chalánková.

Poslankyně se také ohradila proti názoru ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, která se dnes k případu vyjádřila na jednání Sněmovny. „Je alarmující, že ministryně vlády zpochybňuje institut státního občanství a základní vztah občana ke svému státu, včetně vzájemných povinností, které z tohoto vztahu plynou," uvedla poslankyně Chalánková a dodala: „Paní ministryně prokázala hrubou neznalost norského systému péče o děti. Jak může například širší rodině vyčítat, že nepodala žádost o svěření dětí do péče, když to norský právní řád vůbec neumožňuje?"

Pokud nedopadne aktuální řízení v Norsku návratem dětí k matce nebo průkazným vysvětlením, čeho se dopustila, požádá Jitka Chalánková o zařazení bodu na příští poslaneckou schůzi. „Vláda musí zasáhnout dřív, než za další rok a půl ve Štrasburku. Norsko už poněkolikáté odmítlo vysvětlit dosavadní postup, obraty v argumentaci a také, proč jsou děti s českým občanstvím již čtyři roky drženy v izolaci od vlastní mámy. Nadále se vymlouvají na utajení informací a neodpovídají na základní a logické dotazy," míní poslankyně.

„Mám podezření, že již mnoho okolností případu naznačuje, že celý proces je veden tak, aby organizace Barnevern nemusela uznat chybu a děti zůstaly u pěstounů," dodala politička.

Související

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet

Barnevernet? Marxistické šílenství. Vyhostit, vydat zatykač, rozjel se Klaus mladší

Praha – V posledních dnech se opět v médiích hlasitě hovoří o kauze dětí Michalákových, které byly matce zabaveny norskými úřady. Eva Michaláková ztratila rodičovská práva k oběma svým dětem, což znamená naprostý zákaz kontaktu s nimi. Mladšího syna Davida navíc norské úřady posílají do adopce. S rázným nápadem, jak situaci řešit, teď přišel Václav Klaus mladší.

Více souvisejících

Eva Michálková (odebrání dětí v Norsku) Eva Michaláková (matka českých dětí v Norsku) Jitka Chalánková (TOP09)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy