Kleslová končí jako místopředsedkyně ANO. Reakce na štvanici, hájil ji Babiš

Praha - Radmila Kleslová se rozhodla rezignovat na funkci místopředsedkyně hnutí ANO. Jako důvod uvedla dehonestující kampani, kterou proti ní rozpoutal exnáměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Média během posledních týdnů informovala o smlouvě advokátní kanceláře Kleslové pro ČEZ, díky které si starostka Prahy 10 vydělala až 100.000 korun měsíčně.

Kromě angažmá v ČEZ média upozornila také na to, že Kleslová je členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky. Podle Lidových novin si tak přijde až na miliony korun ročně.

Kleslová se vzdala funkce těsně před dnešním večerním jednáním předsednictva ANO o jejím údajném nátlaku na dozorčí radu ČEZ a působení v orgánech pražských městských firem.

"Po permanentním tlaku, který na mě média v posledních týdnech vyvíjela, jsem se rozhodla rezignovat na funkci místopředsedkyně hnutí ANO," napsala Kleslová. Odstoupením z funkce prý chce zastavit kampaň, která poškozuje hnutí ANO. Podle ní ji rozpoutal bývalý náměstek ministra financí Andreje Babiše (ANO) Lukáš Wagenknecht.

"Pokud si vzpomeneme na různé jiné kauzy, Radmila Kleslová neporušila zákon, je to de facto její soukromá záležitost," uvedl Babiš. Zmínil případy místopředsedkyně ČSSD Lenky Tesky Arnoštové s údajně výhodným nákupem pozemku, výstup místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vůči vyšetřovateli prý předraženého nákupu vojenských letadel CASA nebo obvinění hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (STAN) pro podezření z korupce. "Když to porovnáme s těmito případy, tak paní Kleslová nevhodně komunikovala se členy dozorčí rady, ale nespáchala žádný přestupek," uvedl Babiš. Kleslová se podle něho rozhodla patrně na základě "mediální štvanice", která je podle něho "obrovská".

Někteří členové předsednictva ještě v pondělí nepovažovali odstoupení Kleslové za pravděpodobné. Dnes překvapení neskrýval například Martin Komárek. "Je to pro mě velice nečekané, ale řekl bych, že je to čestné a čisté řešení," napsal ČTK. První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek sdělil, že rezignaci Kleslové předsednictvo projedná. Výsledek debaty nechtěl předjímat. "Nebudu spekulovat," uvedl v SMS.

Předsednictvo ANO se shodlo na tom, že místo po Kleslové nebude obsazovat. Co se týká orgánů státních firem, Babiš uvedl, že předloží příští týden vládě zákon o nominacích do jejich dozorčích rad. Neměli by v nich být ani bývalí poslanci a senátoři nejméně čtyři roky potom, co jim skončil mandát. V komunální politice má podle Babiše nominace zastupitelů do městských a obecních firem tradici a je i součástí koaličních dohod. "Tam nespatřujeme na tom nic neobvyklého," podotkl.

Související

Radmila Kleslová

Sportovec se zlobí: Komunistická vláda, agent premiérem, rozvědčice na kandidátce. Co ještě víc chcete, voliči ANO?

Praha - Do zastupitelstva Prahy 10 by chtěla kandidovat Radmila Kleslová. Klesová už byla místostarostou této části v letech 2010 až 2014, tehdy za ČSSD. Později přestoupila do hnutí ANO 2011 a od listopadu 2014 do ledna 2016 vedla městskou část jako starostka. V únoru 2015 byla zvolena místopředsedkyní hnutí ANO 2011, na funkci v září téhož roku rezignovala, kvůli kauze, kdy pracovala pro mnoho podniků za vysoké finanční odměny. Šéf ANO Andrej Babiš prý v její kandidatuře problém nevidí.

Více souvisejících

Radmila Kleslová (ANO) Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy