Kleslová rezignovala na funkce v městských firmách

Praha – Pražští Piráti uveřejnili informace o působení starostky Prahy 10 Radmily Kleslové (ANO) v městských firmách vydělává statisíce měsíčně. Už dříve se přitom mluvilo o její smlouvě s energetickou firmou ČEZ, od které politička inkasovala 100 tisíc měsíčně za poradenské služby. Kleslová dnes oznámila, že rezignovala na všechny funkce v městských firmách.

Podle Pirátů inkasovala Kleslová od firem vlastněných Prahou 360 tisíc korun měsíčně. Strana to uvedla s odkazem na listiny Pražské energetiky (PRE) a Pražské teplárenské zveřejněné v obchodním rejstříku. Z citovaných dokumentů vyplývá, že Kleslová za funkci v Pražské energetice dostávala pravidelnou odměnu 35 tisíc korun měsíčně. PRE pravidelně každý rok vyplácí členům dozorčí rady navíc tantiémy ve výši 15 milionů korun. „Po rozpočítání na osobu na měsíc to vyjde na dalších 155 tisíc měsíčně," uvádějí Piráti.

Za funkci v představenstvu Pražské teplárenské dostávala Kleslová 62 tisíc korun měsíčně, navíc měla nárok na auto a mobilní telefon. Představenstvo navíc každý rok dostává tantiémy ve výši 6,5 milionu. Po rozpočítání to podle Pirátů vychází na 108 tisíc Kč měsíčně.

Kleslová dnes oznámila, že ve funkcích v městských firmách končí. „Nechci, aby mé členství ve statutárních orgánech těchto společností sloužilo k dehonestační kampani, která je účelově vedena výhradně proti mé osobě, i když ve statutárních orgánech těchto společností zasedají i další zástupci koalice," uvedla v prohlášení Kleslová.

Působením Kleslové v městských firmách se mělo ve čtvrtek zabývat zastupitelstvo hlavního města. K bodu programu se ale nedostalo, dnes v noci zastupitelé odvolali čtyři z 11 radních a jednání nakonec přerušili do 5. listopadu, kdy by měli pokračovat i jednáním o Kleslové. Ta vyzvala zástupce Trojkoalice, kteří hlasovali pro zařazení bodu na program, aby funkce v městských firmách také opustili.

Kleslová byla podle prohlášení zastupitelů Pirátů také důvodem, proč podpořili odvolání radního pro majetek Michala Haška (ANO). „Radní Hašek je označován za spojence Radmily Kleslové a paní Kleslovou dosadil do funkcí v městských firmách," uvedli Piráti. Kritizovali také další odvolanou radní, Hanu Novákovou (ČSSD), za to, že do městské firmy nominovala svého syna.

Související

Radmila Kleslová

Sportovec se zlobí: Komunistická vláda, agent premiérem, rozvědčice na kandidátce. Co ještě víc chcete, voliči ANO?

Praha - Do zastupitelstva Prahy 10 by chtěla kandidovat Radmila Kleslová. Klesová už byla místostarostou této části v letech 2010 až 2014, tehdy za ČSSD. Později přestoupila do hnutí ANO 2011 a od listopadu 2014 do ledna 2016 vedla městskou část jako starostka. V únoru 2015 byla zvolena místopředsedkyní hnutí ANO 2011, na funkci v září téhož roku rezignovala, kvůli kauze, kdy pracovala pro mnoho podniků za vysoké finanční odměny. Šéf ANO Andrej Babiš prý v její kandidatuře problém nevidí.

Více souvisejících

Radmila Kleslová (ANO) Praha Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy