Opozice na Praze 4 pohořela: Štěpánek zůstává ve funkci starosty

Praha - Opozici v Praze 4 se dnes nepodařilo na mimořádném jednání odvolat starostu Petra Štěpánka (Trojkoalice/SZ). Zastupitelé totiž neschválili program jednání, to bylo poté rozpuštěno. Pro schválení programu hlasovalo pouze 19 zastupitelů z 42 přítomných. Opozice TOP 09, ANO a ČSSD vytkla Štěpánkovi údajné chyby při řešení problematiky hazardu, netransparentní rozdělování radničních peněz nebo zneužívání časopisu Tučňák. Štěpánek se stal starostou loni po volbách.

Opoziční zastupitelé chtěli na program jednání zařadit několik bodů. Mezi nimi byla kromě odvolání starosty také problematika nájezdových ramp z Vyskočilovy na ulici 5. května, problém hazardu, rozdělování finančních prostředků městské části, zneužívání radničních médií nebo nestandardní personální politika vedení městské části.

Starostovi rovněž vytkli, že se dostatečně nevěnuje povinnostem na radnici. "Několik týdnů jsem navštěvoval vaši kancelář a vždy mi bylo řečeno, že tam nejste. Je veřejným tajemstvím, že se na radnici, vyjma jednání rady, nevyskytujete," řekl zastupitel Jan Petr (TOP 09), který program jednání poředložil. Petr dále kritizoval rozdělování finančních darů - při něm mělo vedení radnice obdarované vybírat selektivně.

Zastupitel Michal Hroza (TOP 09) kritizoval postup starosty a rady při projednávání hazardu. Rada Prahy 4 si totiž úplný zákaz neodhlasovala, to udělali až magistrátní zastupitelé včetně Štěpánka, který tak hlasoval na každém zasedání jinak. "Vytvořili jsme tím precedens, kdy nevíme, co všechno za nás bude muset řešit magistrát," řekl Hroza.

Opozice starostovi vytýkala také to, že do radničního časopisu Tučňák údajně její představitelé nemají přístup a nemohou do něj přispívat. To Štěpánek již v týdnu odmítl a uvedl, že naopak to bylo současné vedení radnice, které časopis otevřelo i pro opozici.

Na dnešním jednání Štěpánek tvrzení opozice nijak nekomentoval. Po jeho skončení ČTK řekl, že to považuje "za tradiční folklór". "V Praze 4 byla rozhodnutím pražského zastupitelstva schválena nulová tolerance hazardu, tak není důvod o hazardu dnes diskutovat," řekl ČTK Štěpánek. K projevům opozičních zastupitelů se v průběhu jednání nevyjádřil ani nikdo z koaličních zastupitelů z vládnoucí Trojkoalice, ODS, částí rozštěpeného ANO a hnutím Pro Prahu.

Mimořádné jednání zastupitelstva si opozice vyžádala již v dubnu letošního roku. Také tehdy byla na programu jednání problematika hazardu. V Praze 4 vládla po loňských volbách koalice Trojkoalice, TOP 09 a ČSSD. Ta se ale kvůli sporům letos v březnu rozpadla, od té doby vládne Trojkoalice s ODS, částí rozštěpeného ANO a hnutím Pro Prahu. Koalice má v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Praha 4 je se zhruba 130.000 obyvateli největší pražskou městskou částí.

Sdílejte článek

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy