Babiš bude mít policejní ochranu, rozhodla vláda

Praha - Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš bude mít policejní ochranu. O rozšíření seznamu osob, které chrání policie, o ministra financí dnes rozhodla vláda.

ČTK to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Babiš o policejní ochranu požádal kvůli několika případům ohrožení.

"Hlavním důvodem navrhované novelizace nařízení vlády je fakt, že člen vlády ve funkci ministra financí je dlouhodobě vystaven ohrožení své osoby, a to zejména s ohledem na činnost kriminálních skupin v kontextu postoje ministerstva financí k řešení celních a daňových podvodů," stálo v materiálu pro vládu z dílny ministerstva vnitra.

Ve vládním nařízení z roku 2008 byl na seznamu chráněných osob uveden místopředseda vlády pro evropské záležitosti. Tato funkce již dnes ale neexistuje, a tak místo ní na seznam přibude ministr financí.

Jak přesně bude policie Babiše chránit, nechtěl dnes ministr Chovanec specifikovat. "Pokud je cílem chránit ministra financí, pak je potřeba to řešit profesionálně. Pokud je cílem to řešit v médiích, pak bych se toho nerad účastnil," řekl novinářům.

Přesné náklady na policejní ochranku pro ministra financí nejsou vyčísleny. Na jednu denní směnu se ale odhadují na 82.000 korun. Tyto peníze mají jít na platy pro policejního řidiče a osobní ochránce, kteří se u chráněné osoby střídají ve čtyřech denních směnách. Další náklady představuje provoz aut, která policie potřebuje koupit. Pro chráněnou osobu jsou potřeba tři automobily. Cena jednoho auta podle podkladů pro vládu vyjde zhruba na 2,4 milionu korun.

Babiš dnes řekl, že mu náklady na ochranku přijdou přehnané. Mohlo by se prý ušetřit tak, že se nebudou pořizovat další auta. "Nelíbilo se mi, že v materiálu je nákup tří aut. nabízel jsem svoje, ale bylo mi řečeno, že to není možné," napsal dnes Babiš ČTK v textové zprávě. Dodal, že chtěl pouze fyzickou ochranu, což prý neumožňují schválená pravidla.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR ochranka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy