Pelikán nepodá stížnost proti rozhodnutí soudu o Dohnalovi. S Ondráčkem se ale sejít nechce

Praha – Šéf rezortu spravedlnosti Robert Pelikán odhaduje, že do dvou týdnů ukončí řízení o přezkumu jmenování Pavla Ondráška do čela Vězeňské služby. To by mělo určit, že Ondráškovo jmenování na funkci obsazenou Petrem Dohnalem nebylo možné.

Pelikán dnes uvedl, že nepodá kasační stížnost proti soudnímu rozhodnutí, které vrátilo do čela Vězeňské služby Dohnala. Doplnil, že už nemá důvod scházet se s Dohnalovým předchůdcem Ondráškem, jehož další zařazení je nyní právě na Dohnalovi. S tím ale Ondrášek nesouhlasí, už počátkem týdne uvedl, že se chce s Pelikánem setkat a dohodnout se s ním. Trvá totiž na tom, že bezpečnostní sbor nadále vede společně s Dohnalem.

Rezort spravedlnosti naopak zastává názor, že jediným generálním ředitelem je Dohnal, protože Ondráškova funkce prosincovým rozhodnutím soudu automaticky zanikla. Ondrášek dříve uvedl, že je připraven bránit se proti svému odstavení z čela sboru i žalobou. V pondělí ale prohlásil, že jeho cílem není setrvávat ve funkci za každou cenu, že ale trvá na respektování zákona a zajištění právních jistot ve Vězeňské službě.

Dohnala odvolala v dubnu 2014 z postu šéfa Vězeňské služby někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Odůvodnila to ztrátou důvěry a údajnými problémy v hospodaření. Na jeho místo přišel právě Ondrášek.

Související

Robert Pelikán

O funkci u Soudního dvora EU usiluje i bývalý ministr Pelikán

Do výběrového řízení na soudce Tribunálu Soudního dvora Evropské unie se přihlásilo sedm zájemců včetně bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (dříve ANO). Uvedl to dnes server Česká justice, který připomněl, že post dříve zastávala i Pelikánova matka Irena.
Jevgenij  Nikulin

Údajný hacker Nikulin chce po Česku 1,5 milionu. Do USA byl vydán nezákonně

Rus Jevgenij Nikulin, kterého ČR vydala ke stíhání do Spojených států, žádá po českém ministerstvu spravedlnosti 1,5 milionu korun za újmu způsobenou nezákonným rozhodnutím. Na dotaz ČTK to dnes uvedl Nikulinův advokát Martin Sadílek. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka potvrdil, že úřad již žádost obdržel. Ústavní soud v dubnu konstatoval, že bývalý ministr Robert Pelikán (ANO) při vydání porušil Nikulinova práva.

Více souvisejících

Robert Pelikán vězeňská služba Petr Dohnal (šéf Vězeňské služby)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy