Kleslová rezignuje na post starostky Prahy 10, ANO končí v radě

Praha – Praha 10 přijde o svou starostku. Někdejší místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová oznámila, že z postu odchází. Důvodem je podle ní nefunkční koalice na radnici.

Spolu s ní radu opouštějí další tři členové ANO. Radu kromě Kleslové opouští místostarosta Petr David a radní Pavel Plesník a Jaroslav Štěpánek. Aby zatím rada zůstala funkční, zůstává v ní za ANO Dagmar Lešenarová. Plánované zasedání zastupitelstva, kde se mohou oficiálně rezignace projednat, se koná ve čtvrtek.

Dříve velmi vlivná Kleslová loni postupně skončila na postu místopředsedkyně ANO a v čele pražské buňky ANO. Kvůli informacím v médiích rozvázala smlouvu s polostátní firmou ČEZ a rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách.

Za pád menšinové koalice nesou podle Kleslové vinu zelení, kteří prý porušují koaliční smlouvu. Koalici v Praze 10 tvoří ANO, ČSSD, Strana zelených, Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší desítku. Ve čtyřicetičlenném zastupitelstvu má koalice osmnáct hlasů, dalších pět s podporou ODS a KSČM.

„Byli jsme si vědomi rizika menšinové koalice, kde i jediný hlas významně ovlivňuje úspěch jednání, věřili jsme však, že ostatní koaliční partneři tuto smlouvu budou dodržovat," řekla Kleslová. Podle ní ale zelení nebyli schopni naplňování smlouvy garantovat.

Radní Ivana Cabrnochová (SZ) odmítá, že by zelení koaliční smlouvu porušovali. Podle ní za odchodem starostky stojí krajské předsednictvo ANO. "Zřejmě je si vědomo nepříliš lichotivého obrazu paní Kleslové, a proto s ohledem na nadcházející krajské a senátní volby 'byla odejita' i z funkce starostky," sdělila ČTK. To ale starostka důrazně odmítla. "Rozhodnutí o případné rezignaci na funkce starosty či radních není v kompetenci krajského předsednictva. Rozhodnutí o vypovězení koaliční smlouvy a následnou rezignaci učinila oblastní organizace hnutí ANO v Praze 10," uvedla Kleslová.

Podle koalice Vlasta a TOP 09 je radniční koalice už delší dobu nefunkční a neřeší problémy, které Praha 10 má. "I po odchodu čtyř radních rada zůstává usnášeníschopná, avšak zcela neakceschopná," řekl ČTK zastupitel TOP 09 Radek Lojda. Opoziční zastupitelka Renata Chmelová (Koalice Vlasta) uvedla, že dopisem vyzvala ostatní zastupitele, aby na čtvrtečním zasedání zastupitelstva podpořili návrh na odvolání starostky. Opozice trvale koalici kritizuje mimo jiné kvůli problémům v IT nebo údajně neprůhlednému hospodaření městské firmy Praha 10 - majetková.

Šéf hnutí Andrej Babiš a šéf pražské buňky ANO Martin Stropnický se shodli, že o rezignaci nevědí. „Neznám detaily ani důvody. Ale něco v tom smyslu se už dříve proslýchalo," uvedl Stropnický. Podle informací ČTK ale situaci kolemKleslové v úterý večer probíralo krajské předsednictvo ANO, kterého se Stropnický osobně účastnil.

Související

Radmila Kleslová

Sportovec se zlobí: Komunistická vláda, agent premiérem, rozvědčice na kandidátce. Co ještě víc chcete, voliči ANO?

Praha - Do zastupitelstva Prahy 10 by chtěla kandidovat Radmila Kleslová. Klesová už byla místostarostou této části v letech 2010 až 2014, tehdy za ČSSD. Později přestoupila do hnutí ANO 2011 a od listopadu 2014 do ledna 2016 vedla městskou část jako starostka. V únoru 2015 byla zvolena místopředsedkyní hnutí ANO 2011, na funkci v září téhož roku rezignovala, kvůli kauze, kdy pracovala pro mnoho podniků za vysoké finanční odměny. Šéf ANO Andrej Babiš prý v její kandidatuře problém nevidí.

Více souvisejících

Radmila Kleslová (ANO) Hnutí ANO Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy