Sisák s Halou připravili exministra Řebíčka o 25 milionů, tvrdí policie

Praha – Deník Právo přinesl informaci, podle které existuje spojitost mezi kauzou údajně zmanipulovaných insolvenčních řízení kolem finančníka Petra Sisáka a advokáta Ivo Haly a úpadku společnosti Via Chem Group a známým fotbalovým klubem SK Slavia Praha.

Slavii až do loňského roku vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Ten se měl stát terčem organizované skupiny zločinců pod vedením Sisáka. Řebíčka měli podle Práva obrat asi o 25 milionů korun.

Podle policie měl útok na bývalého majitele Slávie spočívat ve zinscenovaném fiktivním indolvenčním řízení, do kterého byla zahrnuta i smyšlená pohledávka za Slávii v řádu několika set milionů korun.

„Aleš Řebíček tak byl uveden v omyl, že ohledně majoritního podílu akcií SK Slavia Praha existují z doby, než jej prostřednictvím společnosti Viscontia nabyl v roce 2011 on sám, nevypořádané obchodní vztahy," cituje deník z textu obvinění, který má k dispozici.

Podvodníci proto dotlačili Řebíčka k jednáním o odkoupení pohledávek insolvenčních věřitelů, přičemž jako prostředník měl při tomto vyjednávání vystupovat Hala, který mu nabídl vyjednání dohody o mimosoudním vyrovnání. Na to Řebíček nakonec kývnul a přes nastrčené advokáty skupině vyplatil 24 688 000 korun.

Sisák se brání, že jde o nedorozumění a že je připraven vše vysvětlit. Z celé situace je prý velmi překvapený. Aktuálně se podle svých slov nachází na služební cestě v zahraničí.

Podle policie Sisák s Halou využili také také současného žalobce brněnského městského státního zastupitelství Romana Skopala. Ten měl připravit dokumenty týkající se fiktivního insolvenčního řízení. Skopal v úterý Právu řekl, že se cítí nevinen a že s vyšetřovateli plně spolupracuje. Text obvinění zahrnuje celkem 14 osob.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza Via Chem: Policie navrhla obžalovat 16 lidí a pět firem, údajná škoda 161 milionů

Královéhradecká krajská policie navrhla obžalovat 16 lidí a pět firem v kauze kolem společnosti Via Chem Group a manipulací insolvenčních řízeních se škodou přes 161 milionů korun. Spis po téměř pětiletém vyšetřování policie s návrhem na podání obžaloby poslala na Vrchní státní zastupitelství v Praze. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Více souvisejících

Petr Sisák Via Chem Group Aleš Řebíček

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy