Oldřich Kužílek by mohl být novým zmocněncem, shodli se Joch i Kocáb

Praha - Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy, by mohl nahradit ve funkci vládního zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába, řekl v nedělním diskusním pořadu České televize poradce premiéra Roman Joch. S jeho názorem souhlasil i Kocáb.

"Mě napadají dvě osobnosti, a to pan Kužílek a bývalý zmocněnec pan Jan Litomiský," uvedl Joch. Dodal, že v České republice je samozřejmě více kandidátů na tento post.

"Já se můžu klidně připojit. S panem Kužílkem máme velice podobné akcenty," přitakal Kocáb. Řekl, že se s Jochem shodnou na konkrétních agendách každodenního života. "Například na inkluzivním vzděláváním sociálně slabých, často romských, komunit," upřesnil.

Joch však upozornil, že má rozdílný pohled na chápání lidských práv. "Práva jsou svobody osob, a ne privilegia skupin," upřesnil. Nelíbí se mu, že Kocáb chápe lidská práva jako práva příslušníků skupin, kteří potřebují speciální státní asistenci. Dojem, že stát nadržuje nějaké skupině, může podle něj ponižovat příslušníky menšiny, anebo naopak vyvolávat nevoli mezi většinou.

Oba se také shodli na tom, že antidiskriminační zákon se má ponechat tak, jak je."Byl přijat v nejméně nebezpečné podobě, tento snad nejméně omezuje osobní svobody," konstatoval Joch. Doporučil by však, aby nebyly přijaty další antidiskriminační normy, které by šly nad rámec stávající legislativy.

Související

Oldřich Kužílek

Dopis Vojtěchovi. Autoři zákona o informacích žádají zpřístupnění dat o covidu-19

Spoluautoři zákona o svobodném přístupu k informacím, bývalý poslanec Oldřich Kužílek a bývalý senátor Michael Žantovský, vyzývají ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k uvolnění dat o epidemii nemoci covid-19 v Česku pro veřejnost. V otevřeném dopise Vojtěchovi uvádějí, že ministerstvo a jemu podřízený Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nezákonně odmítají vyhovět žadatelům o anonymizovaná data.

Více souvisejících

Oldřich Kužílek Michael Kocáb

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy