Kdy skončí "polovládí" v Praze? Strany se sesypaly na TOP 09 kvůli výrokům o koalici

Praha - Pražská TOP 09 nedávno naznačila, že jednání o nové koalici v metropoli by se mohla protáhnout až do podzimu, jelikož současný stav prý komusi vyhovuje. Vyjednávači ANO, ČSSD, Trojkoalice (STAN, SZ, KDU-ČSL) i ODS ale taková slova odmítají.

ODS podle pražského předsedy Filipa Humplíka chápe výroky TOP 09 jako výraz frustrace z dlouhých jednání, které zatím nepřinášejí žádný výsledek. O nové koalici se totiž debatuje už více než tři měsíce. "Do krajských voleb ale rozhovory rozhodně trvat nebudou," myslí si Humplík.

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, který se v uplynulých dnech do magistrátních jednání zapojil, další měsíce bez koalice připustit odmítá. "Uděláme maximum, aby to nebyla pravda," napsal ČTK.

"Vůči Pražanům by takový přístup byl nezodpovědný," uvedl v reakci na výrok TOP 09 primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Zároveň připustil, že neexistence koalice Praze neprospívá.

Bývalý primátorčin náměstek a nově předseda Strany zelených Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) tvrdí, že "pražské polovládí" nejvíc vyhovuje ODS. "ODS může vše kritizovat a primátorce, která třikrát přežila vlastní smrt, klást nesplnitelné požadavky," řekl Stropnický. Vedení města podle něj nepřiznalo, že všechny velké problémy jen odkládá. "Trojkoalice chce úplnou radu co nejdříve a je připravena k ústupkům. Ultimát už bylo ze všech stran dost," doplnil.

"Myslím si, že TOP 09 nemá pravdu, že politici v Praze nejsou schopni sestavit novou vládu. Jsem si jist, že v dohledné době bude mít Praha novou radu," řekl radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL). Odhaduje, že jednání potrvají nejdéle do konce března.

Podle Pirátů je naprosto nepřijatelné, aby se bezvládí dál protahovalo. "Části politiků současný stav možná vyhovuje, ale pro město je zničující. Do zastupitelstva chodí prakticky jenom technické tisky a někteří radní nemají šanci vykonávat svojí práci tak, jak by měli. Té agendy je na sedm lidí prostě moc," sdělil za Piráty Mikuláš Ferjenčík.

Související

Více souvisejících

Praha top 09 Trojkoalice (SZ, KDU, STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy