Sněmovna má mít právo odvolat ombudsmana, žádá poslankyně. Dienstbier je proti

Praha - Sněmovna by měla mít mít možnost odvolat veřejného ochránce práv, pokud se dopustí závažného pochybení nebo kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Do vládní novely zákona, která má rozšířit pravomoci ombudsmana o podávání antidiskriminačních žalob a podání Ústavnímu soudu na rušení zákonů, to navrhuje doplnit poslankyně ANO Radka Maxová. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) s její úpravou nesouhlasí. Podle něho by šlo o nepřijatelný zásah do nezávislosti a nestrannosti výkonu funkce ochránce práv.

Dolní komora dnešní druhé čtení předlohy nedokončila. Kdy se k němu vrátí, není jasné. K rozšíření pravomocí ochránce práv má část poslanců výhrady. Simeon Karamazov (ODS) chce zamítnutí normy; ombudsman by podle něho dostal možnost šikanovat každého, kdo nesdílí jeho pohled na svět. Problém s předlohou má řada poslanců KDU-ČSL, uvedl předseda klubu Jiří Mihola.

Sněmovna veřejného ochránce práv volí, na jeho odvolání ale zákon nepamatuje, upozornila Maxová. Poslanci by toto právo podle jejího návrhu dostali, pokud by nebyl kvůli zdraví schopen vykonávat funkci déle než půl roku. Za závažné pochybení Maxová pokládá zejména zaviněné porušení povinností ochránce práv nebo jednání, které snižuje důvěru či vážnost funkce.

Vládní předloha má dát veřejnému ochránci práv možnost dávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci a domáhat se u Ústavního soudu zrušení zákona nebo jeho části. Zatímco petiční výbor novelu těsnou většinou podpořil, ústavně-právní výbor v ní žádá změny. Markéta Adamová (TOP 09) v něm už dřív uspěla s návrhem na vypuštění pravomoci podávat antidiskriminační žaloby, podá jej znovu. Dienstbier se proti tomu ohradil. "Oběťmi diskriminace jsou často osoby, které mají slabší postavení ve společnosti," řekl. Žaloba ohledně diskriminace je podle něho složitá, je jich proto velmi málo.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman Jiří Dienstbier ml. Radka Maxová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy