Zrušit poplatky pro ČT. Vezmeme peníze neziskovkám a rodiny ušetří, navrhuje Alternativa pro ČR

Praha – Nová strana Alternativa pro Českou republiku (ApČ) ještě ani nebyla registrována, už teď se ale vyjadřuje prostřednictvím přípravného výboru k aktuálním otázkám. Jednou z nich je například Česká televize.

Přípravný výbor ApČ tvoří sociolog Petr Hampl, aktivistka Eva Hrindová a komentátor a hudebník Petr Štěpánek. Právě poslední jmenovaný je někdejším členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a hlasitý kritik práce české veřejnoprávní televize.

Změnu výběru koncesionářských poplatků už navrhoval předseda strany SPO a senátor Jan Veleba. O televizi teď promluvil také prezident Miloš Zeman, podle kterého by neměla být ČT veřejnoprávní, ale rovnou státní. Místo koncesionářských poplatků by se peníze na její provoz braly ze státního rozpočtu.

Psali jsme:
Zeman chce zestátnit ČT, je prý hlásnou troubou TOP 09
 

Podobně to vidí i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten by byl pro to, aby televizi platil stát, protože „lidi by tím ušetřili". Připomněl, že provoz ČT a Českého rozhlasu stojí koncesionáře ročně zhruba 7,2 miliardy korun, přitom nad hospodařením institucí mají dozor pouze jejich rady, kde jsou zastoupeny jen „tradiční strany". V radách by podle Babiše měly zasedat pouze nezávislé osoby, jako tomu je například v Německu.

A k tomuto názorovému proudu se přidává také ApČ. „Podle zákona má Česká televize poskytovat objektivní, ověřené, ve svém celku vyvážené a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů a má přispívat k právnímu vědomí obyvatel České republiky. Nic z toho ČT dlouhodobě neplní," domnívá se nová strana vycházející z Bloku proti islámu.

„Televizní poplatky, jež prý mají garantovat nezávislost veřejnoprávní televize, svoji funkci rovněž vůbec neplní, neboť zpravodajství a publicistika České televize dlouhodobě funguje jako hlásná trouba pouze jedné 'pravdoláskovní' názorové skupiny," uváké konvičkovi, čímž se shodují se Zemanem, podle kterého je ČT hlásnou troubou TOP 09.

ApČ proto chce televizní a rozhlasové poplatky zrušit a Českou televizi a Český rozhlas financovat přímo ze státního rozpočtu. „Kde na to vzít? Paradoxně zde platí legendární Špidlův výrok, že 'zdroje jsou'. Začít se může seškrtáním výdajů na onen bezpočet politizujících nevládních (ve skutečnosti vládních), nikým nevolených (a nikomu se nezodpovídajících) neziskovek (ve skutečnosti velmi ziskových), přisátých na veřejné rozpočty. Každá domácnost navíc ušetří 2 160 korun ročně," uvedla alternativa.

Související

Klára Samková

Alternativu pro ČR povede do eurovoleb Samková. Odmítá "multikulti", islám či euro

Advokátka Klára Samková povede ve volbách do Evropského parlamentu kandidátku euroskeptické Alternativy pro Českou republiku. Podporu jí vyjádřila i řada dalších politických subjektů, které se označují za euroskeptické a vlastenecké. Samková to dnes řekla novinářům. Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 24. a 25. května.

Více souvisejících

Alternativa pro Českou republiku Česká televize

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy