Hašek se sešel s Nočními vlky. A teď dodal...

Praha - Jihomoravský hejtman Michal Hašek čelil kritice za to, že se na pietním aktu sešel a vyfotil s ruskými motorkáři z klubu Nočních vlků. Podle svých slov by to ale udělal znovu.

Motorkáři z ruského motocyklového klubu Noční vlci, známého vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem, nejprve na jihu Polska v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim uctili památku obětí fašismu. Odtud se pak vydali do Brna. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu. Průjezdu Evropou se však neúčastní.

„Dnes večer vzdali v Brně na Ústředním hřbitově hold vojákům Rudé armády padlým při osvobození Brna a jižní Moravy ruští, čeští i slovenští motorkáři. Vše proběhlo klidně, důstojně a bez jakýchkoliv problémů. Bylo pro mne silným zážitkem být při tom a společně se poklonit památce padlých s ruským generálním konzulem panem Budajevem. Jsem zvědav, co se zítra dozvím z českých médií," uvedl na sociálních sítích už dříve Hašek a přidal několik fotografií.

Ve vysílání Českého rozhlasu nyní opět uvedl, že nešel na motorkářský sraz, ale zúčastnil se pietního aktu. "Nevadí mi, že jsem se s nimi vyfotil. Jsem demokrat," tvrdí. Podotkl, že vlajky samozvané Doněcké republiky, která je na fotografii také vidět, si nevšiml. Podle svých slov by se s nimi ale klidně vyfotil znovu.

Hašek našel zastání zejména u prezidenta Miloše Zemana. Ten ocenil, že hejtman uctil památku vojáků padlých při osvobozování naší vlasti. "V době pokusů o přepisování dějin je to velmi důležité. Z tohoto úhlu pohledu je "kauza Noční vlci" absolutně nedůležitá," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek konvoj "Nočních vlků"

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy