Tři roky od razie na vládě: Kauza pokračuje, Nečasová opět u soudu

Praha - Přesně před třemi lety provedl ÚOOZ razii, která vedla až k pádu vlády. Kauza Nagyová ale stále není uzavřena a hlavní aktérka v pondělí znovu stanula před soudem. Tentokrát v případu zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy bývalé ženy Radky.

Spolu s Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) čelí obžalobě i bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondřej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Od Nagyové měli v roce 2012 dostat úkol sledovat ženu premiéra bez vědomí ministra obrany.

Soudní řízení vyšlo přesně na tříleté výročí razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na řadě míst včetně Úřadu vlády. Kauza nakonec "položila" i celou vládu a Nečasová se u soudu musí zpovídat ve více případech.

Podle státních zástupců zneužila Nagyová Vojenské zpravodajství pro osobní zájmy. Chtěla tak rozvrátit manželství Nečasových. S expremiérem měla v dané době už osm let poměr, vypověděla už dříve u soudu a vyplývá to i z odposlechů.

Zpravodajci se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali. Dostali prý pokyn z „nejvyšších míst", aby provedli takzvané kontrasledování. Měli prověřit podezřelý pohyb kolem expremiérovy manželky a bezpečnostní riziko pro stát.

Obvodní soud pro Prahu 1 už obžalované jednou viny zprostil. Loni o tom rozhodla soudkyně Helena Králová, která uvedla, že vliv na výsledek mělo hlavně svědectví Petra Nečase. Ten řekl, že se na zpravodajce obrátil sám a Nagyová jako šéfka kabinetu jen zprostředkovala komunikaci.

Proti rozhodnutí se ale odvolali olomoučtí státní zástupci a pražský městský soud verdikt letos v březnu zrušil. Kauzu vrátil soudu s tím, že Králová "naprosto nekriticky akceptovala obhajobu" čtveřice obžalovaných. Některé důkazy tak musí projednat znovu, další doplnit.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Jana Nagyová Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy