Odposlechy dokazují motiv Nagyové k trestnému činu, tvrdí žalobce

Praha - Odposlechy v kauze zneužití Vojenského zpravodajství dokazují podle státního zástupce Rostislava Bajgera osobní motiv obžalované Jany Nečasové (dříve Nagyové) k trestnému činu. Její obhájce Eduard Bruna to odmítl. Obžaloba tvrdí, že Nagyová tlačila svého partnera, premiéra Petra Nečase (ODS), k okamžitému rozvodu. Proto prý nechala nezákonně sledovat jeho tehdejší manželku Radku.

Podle obžaloby sledovalo Vojenské zpravodajství Radku Nečasovou na základě pokynu Nagyové a bez vědomí ministra obrany na podzim 2012. Nagyové prý šlo o soukromé cíle, protože chtěla ukončit Nečasovo manželství. Nečas se své někdejší šéfky kabinetu už v minulosti zastal. Tvrdí, že s Radkou řešil rozvod už o rok a půl dříve.

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes na základě pokynu odvolacího senátu přečetl textovou zprávu, kterou Nečas poslal Nagyové 14. ledna 2013, a přehrál odposlech následného telefonátu mezi partnery. Oba důkazy ukazují na to, že Nečas požádal manželku o rozvod až tehdy. Stejně jako záznamy, které u soudu zazněly už loni, vypovídal i tento odposlech o tom, že Nagyová byla ve vztahu s premiérem silně dominantní.

"Z odposlechů vyplývá, že ze strany obžalované Nečasové bylo skutečně aktivně působeno na svědka Nečase s cílem přimět ho k okamžitému rozvodu. Pro nás to dokazuje motiv jednání obžalované, který byl osobního rázu," řekl novinářům Bajger.

Obhájce Nečasové s tímto závěrem nesouhlasí. "Manžel paní Nečasové už jako svědek vypovídal, že se o tom rozvodu (s Radkou Nečasovou) bavili řadu let. Ty dnešní odposlechy neukazují na to, že by na něj (Jana Nečasová) tlačila, ale spíš obráceně, že on byl natěšený, že se bude rozvádět. Důkaz o tom, že by ho tlačila do kouta, tam nikde není," uvedl.

Část dnešního hlavního líčení se uskutečnila bez přítomnosti veřejnosti, protože se obžalovaný bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník vyjadřoval k utajovaným skutečnostem. "Podívejte se, včera byli dva svědci obžaloby. Jeden svědek už nebyl tři měsíce ve funkci, když se děla inkriminovaná činnost. Druhý svědek sám přiznal, že neměl všechny dokumenty a že neví o Vojenském zpravodajství vlastně vůbec nic. Dneska jsem na některé ty věci reagoval," řekl později novinářům. V pondělí u soudu vypovídal někdejší náměstek ministra obrany a současný velvyslanec při NATO Jiří Šedivý a šéf policejního Útvaru zvláštních činností Vladimír Šibor.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek, kdy se soudkyně Helena Králová rozhodne, zda vyhoví návrhům na doplnění dokazování. Obhájci požadují mimo jiné předvolání operativců z Vojenského zpravodajství, kteří měli akci kolem Nečasovy rodiny na starosti, či doplňující výslech Nečase. Soudkyně si dnes kvůli návrhům vzala krátkou pauzu na rozmyšlenou, nakonec ale stejně neoznámila, jak se rozhodla. Pokud nepřeruší jednání za účelem předvolání dalších svědků, mohly by ve čtvrtek zaznít závěrečné řeči.

Kauza Vojenského zpravodajství vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády. Obžalované Nečasové a trojici zpravodajců Milanu Kovandovi, Ondreji Páleníkovi a Janu Pohůnkovi hrozí za zneužití pravomoci až pětileté vězení.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Jana Nagyová Vojenské zpravodajství

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy