Žalobci z kauzy Nagyové by měli čelit kárnému řízení, požaduje Benda

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by měli podle poslance Marka Bendy (ODS) poté, co dnes soud znovu zprostil Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a tři bývalé zpravodajce viny v případu zneužití Vojenského zpravodajství, zahájit kárné řízení s olomouckými žalobci Ivo Ištvanem a Rostislavem Bajgerem.

Benda požaduje, aby se kárné řízení týkalo kromě olomouckého vrchního státního zástupce Ištvana a dozorujícího Bajgera i dalších žalobců, kteří se ve věci angažují. "Každá osoba v rozhodující pozici musí za své činy odpovídat a já vyzývám, aby se zodpovídali ti, kteří se pokusili na základě vymyšlených konstrukcí svrhnout legitimní vládu a jejího premiéra," uvedl Benda v prohlášení. Kauza zneužití Vojenského zpravodajství, která začala před třemi lety, totiž vedla k pádu vlády Petra Nečase.

"Z vyjádření pana poslance Bendy není úplně zřejmé, jaké jednání by mělo být předmětem kárného řízení. Nicméně pokud Nejvyšší státní zastupitelství obdrží odůvodněný podnět, bude se jím přirozeně zabývat, stejně jako se zabývá všemi ostatními podněty," reagoval pro ČTK Zeman.

Ištvan dnes ČTK řekl, že důležitější je pro něj názor odvolacího soudu, uvedl, že ten dal dřív žalobě za pravdu. Výzvy k odchodu či zahájení kárného řízení nechtěl Ištvan komentovat. "Já takové reakce vůbec nekomentuji, protože k takovým komentářům není žádný důvod. Odvolací soud v této věci rozhodoval, argumentaci státního zástupce dal za pravdu, takže musíme opět čekat na rozhodnutí odvolacího soudu. To není o tom, jestli je to výhra nebo prohra. Soudkyně má na to nějaký názor, který byl již dvakrát odvolacím soudem označen jako nesprávný. To je podstatné pro tuto věc," řekl.

Obvodní soud v kauze poprvé rozhodoval v roce 2014, kdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest, stíhání jednoho obviněného zastavil a případ dalších dvou předal ministerstvu obrany, aby ho řešilo jako kázeňské provinění. Pražský městský soud však už tehdy soudkyni Heleně Králové případ zpravodajců vrátil. Nagyová i státní zástupce navíc podali odpor, takže se muselo konat hlavní líčení.

Psali jsme:
Nečasová osvobozena: Žalobci zváží návrh na výměnu soudkyně v kauze zpravodajců
 

Loni v květnu pak soudkyně Králová ohledně všech obžalovaných dospěla k závěru, že se žádný trestný čin nestal. Městský soud v Praze pak ale vyhověl odvolání žalobců a vrátil věc k doplnění dokazování. Mimo jiné zpochybnil Nečasovu výpověď, když poukázal na to, že bývalý premiér může být motivován snahou pomoci své současné ženě.

Odvolací pražský městský soud dříve konstatoval, že soudkyně "naprosto nekriticky" akceptovala obhajobu obžalovaných. Při hodnocení Nečasovy výpovědi podle něj například zcela ignorovala jeho vztah k Nagyové, přestože Nečas mohl být motivován vypovídat vědomě nepravdivě, aby manželce pomohl vyhnout se odsouzení.

Olomoučtí žalobci v kauze odvolacímu soudu pravděpodobně navrhnou výměnu soudkyně Králové, řekl dnes zpravodajskému webu Českého rozhlasu náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár. Podle něj se soudkyně neřídila závaznými pokyny odvolacího Městského soudu v Praze. "Je to předčasné o tom hovořit, počkejme na odůvodnění odvolání. My podáme odvolání, odvolací soud rozhodne. Myslím že takové procesní záležitosti v tuto chvíli je předčasné komentovat. Nepochybně je to možnost, ale rozhodnutí bude v každém případě na odvolacím soudu," řekl ČTK Ištvan.

Psali jsme:
Soud zprostil Nečasovou obžaloby. V kauze se nepodařilo prokázat motiv
 

Kauza začala před třemi lety zásahem na Úřadu vlády a vedla k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Nagyová, kterou si později Nečas vzal za manželku, i tři bývalí zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek vinu od počátku odmítají. Obžaloba tvrdí, že bývalá ředitelka Nečasova kabinetu Nagyová v roce 2012 nezákonně zaúkolovala tajnou vojenskou službu, aby sledovala tehdejší Nečasovu manželku.

"Ze všech tehdy vznesených obvinění nebylo do dnešního dne soudem potvrzeno ani jediné. Naopak stát zaplatil vysoké odškodné za nezákonné vazby tří bývalých poslanců," uvedl Benda. Nečas a další lidé jsou podle něj již tři roky vláčeni po soudech a skandalizováni uniklými nebo přehrávanými odposlechy jen kvůli tomu, že lidé odpovědní za zásah mohli své odpovědnosti vyhýbat.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Marek Benda Pavel Zeman

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy