Vraždy spáchané dětmi: Poslanci chtějí snížit věk trestní odpovědnosti, vláda je proti

Praha – Novela trestního zákoníku, kterou vytvořil předseda ústavně-právní výboru Jeroným Tejc (ČSSD) a která má snížit trestní odpovědnost dětí u závažných zločinů o dva roky na 13 let zřejmě vládou neprojde. Vyplývá to z předběžného stanoviska pro ministry.

Poslanecký návrh na snížení trestní odpovědnosti dětí vláda pravděpodobně neschválí. Kabinet poukáže třeba na to, že posledních deset let počet protiprávních činů mládeže klesá. Vláda tak materiál podle všeho označí za neodůvodněný.

I přesto by předloha mohla mít ve Sněmovně šanci na schválení. Podepsaly ji čtyři desítky poslanců ze všech stran kromě ODS. Snížení věkové hranice by však materiálu pro vládu znamenalo „pouhý 'přesun' delikventů z výchovného ústavu do věznice". Problém by v takových případech nastal i s plněním povinné školní docházky.

Na 13 let by byla snížena u trestných činů, za něž hrozí dospělým lidem výjimečný trest. U mladistvých lidí od 15 do 18 let by se také zvýšily maximální sazby, které může soud uložit, v nejzávažnějších případech z nynějších deseti na 15 let.

Vláda by měla zpochybnit i další část novely, podle které by soudy mohly uložit výjimečný trest, tedy až doživotí, i za vraždu s rozmyslem. Legislativci poukazují na to, že by nebylo vhodné postavit takovou vraždu závažností na úroveň vraždy těhotné ženy nebo dítěte, vraždě spáchané zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem nebo teroru, za něž hrozí výjimečný trest nyní. Tyto trestné činy by poslanecká předloha zařadila mezi nepromlčitelné.

Zatímco v roce 2005 spáchaly děti do 15 let 3086 činů, které by byly trestné, loni jich už bylo jen 1308, stojí v materiálu pro ministry. U dětí od 15 do 18 let jde o pokles ze 7614 na 2747 provinění. Excesy, například vraždy spáchané dětmi, žádná právní úprava podle vládních legislativců nevyloučí.

„Trestná činnost dětí mladších 15 let i mladistvých je většinou páchána živelně pod vlivem momentální situace. Pachatelé si většinou plně neuvědomují, jaké následky jejich jednání zanechá na oběti, a neuvědomuji si plně svoji odpovědnost," uvádí dokument.trestné činy by poslanecká předloha zařadila mezi nepromlčitelné.

Související

Více souvisejících

trestní odpověnost Vláda ČR Jeroným Tejc

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy