I Milouš Jakeš byl lepší než eurosoudruzi. Jakl nešetřil ostrou kritikou

Praha - Bývalý tajemník prezidenta republiky Václava Klause a exšéf politického odboru jeho kanceláře Ladislav Jakl tvrdí, že někdejší generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš měl více sebereflexe než dnešní evropští politici.

"Kvikot, neschopnost přijmout novou realitu, zoufalé čekání na probuzení ze zlého snu. Vládcové, byrokrati, euronaivky všech pohlaví, úderníci v dojení bruselských fondů, sociální inženýři, neomarxisté, ekoteroristé včetně těch umírněných, ti všichni najednou o sobě vypovídají víc, než by nám o nich řekl rentgenový snímek. A inspirují," uvedl na svém osobním webu Jakl.

Podle něm měl i Milouš Jakeš, když se půl roku před kontrarevolucí svěřil svým soudruhům na Červeném hrádku, že „jsme to s tou socializací trochu přešvihli", více sebereflexe než dnešní "eurosoudruzi." "Že bychom dnes slyšeli od bruselských centralizátorů a unifikátorů, že to s tou eurointegrací „trochu přešvihli"? To by museli dorůst aspoň Jakešova formátu. A tak melou o tom, že referendum je vlastně skoro nerelevantní. Co by říkali, kdyby oni vyhráli o tisícinu procenta?" ptá se Jakl.

Dokola podle něj slyšíme, jak se v Kremlu slaví, jak se otevírá igristoje, jak Putin tančí. "Lidovecký europoslanec Pavel Svoboda nás dokonce obohatil o úžasný novotvar, když v televizi pravil, jak v Moskvě „práskají lahve". Asi jen on ví, jak se vlastně v Moskvě slavívá a co tam s těmi lahvemi dělávají. Ti všichni zaručeně vědí, že Rusové jásají, až na maličkost. Až na Rusy. Ti o tom z oficiálních kruhů neřekli nic, kromě neutrálního postoje," podotkl s tím, že nikdo neumí doložit, že by snad před referendem z Kremlu zněla nějaká doporučení.

Zněla ale prý odjinud, a sice z Pekingu, od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. "Vládce u nás tak proklínané čínské říše se před referendem opakovaně nahlas a veřejně vyslovil proti brexitu. Že to u nás nemělo skoro žádnou publicitu? Že tisíckrát větší publicitu měla nedoložená údajná ruská podpora brexitu? To je přece normální, naše média pracují podle doporučení „nehodící se škrtněte". Ale splést se tím nedejme. Kalousek je rafinovaný čínský agent," podotkl Jakl a dodal, že čeští "novodobí pragováci", kteří peticí prosili Brity, aby ti neodcházeli od Junckera ke své královně, jsou čínští agenti.

Skotsko chce po referendu o brexitu žádat o odtrhnutí od samostatné Velké Británie a o přičlenění k EU. "Jak se k tomu postaví ti, co tu poslední kroky křičí o nemožnosti měnit hranice, o nemožnosti referendem odtrhnout území osídlené menšinou a připojit ho k velkému dubisku na východě za kanálem? Nebo se na skotském pobřeží vylodí zelení aktivisté, mužíci všech pohlaví, a budou bojovat za sebeurčení Skotů, protože v nové realitě je ta londýnská vláda už nereprezentuje? Budou podporovat anexi Severního Irska i s jeho protestanty Irskou republikou? To by šlo, v celém Irsku jsou mužíci jen zelení," hodnotí Jakl.

Dokud na stole bruselském stole nepřistane oficiální žádost Velké Británie o vystoupení z EU, je prý všechno dosavadní dění zcela vnitřní britskou věcí. "Vynucovat si rychlost a způsob jednání je zcela nemístné. Referendum je součástí domácí britské diskuse. Až bude jejím výstupem formální postoj, budou o tom jistě příslušné instituce informovány. Do té doby jim do toho nic není, zlostné podupávání jen zvyšuje bruselskou trapnost. V brexit jsem nevěřil. Ani teď si jím nejsem zcela jist. Bestie bude kopat. Ale ten striptýz eurohujerů v politice i v médiích stál v posledních dnech za to. Národ je viděl, slyšel, pochopil. Jejich strach je úplně oprávněný," uzavřel.

Související

Ladislav Jakl

Jakl dostal za potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok má zaplatit 5000

Ladislav Jakl, někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause, dostal za loňskou potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok musí zaplatit 5000 korun. ČTK to dnes sdělil Jakl. O výši trestu rozhodl úřad Prahy 1, informovala dnes Česká televize. Policie případ odložila a předala úřadu jako přestupek, na což si Jakl neúspěšně stěžoval u státního zastupitelství.
Ladislav Jakl

Ladislav Jakl a potyčka v metru? Postup policie byl správný

V případě potyčky někdejšího tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla s mužem v metru postupovala policie podle státního zástupce správně. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě vyjádření šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka. Jakl podle serveru na dotazy k rozhodnutí žalobce nereagoval. Jakl tvrdil, že byl letos v květnu v Praze napaden, podle policie se ale jednalo o vzájemnou potyčku. Jakl následně požádal Vrchní státní zastupitelství v Praze, aby prověřilo počínání policie při vyšetřování.

Více souvisejících

Ladislav Jakl Milouš Jakeš Brexit

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy