Je mi ho líto, nebyl by to dobrý prezident. Jen se podívejte, pustil se Hašek do jednoho z možných kandidátů na Hrad

Brno – Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se opřel do muže, o kterém se poněkolikáté mluví jako o možném prezidentském kandidátovi. Ekonom Jan Švejnar se podle něj objeví vždy, když se blíží rozhodování o nové hlavě státu. A i proto připomněl některé okamžiky z jeho minulosti.

Haška dopálil Švejnarův rozhovor pro Lidové noviny, ve kterém ekonom mluvil nejen o dění ve světě, ale i o domácí politické scéně. Domnívá se například, že spojení České republiky s Ruskem, a předtím Sovětským svazem, nepřineslo zemi nic dobrého. I přesto podle něj současný prezident Miloš Zeman míří právě na východ.

„Víte, jak bezpečně poznáte, že se blíží v ČR prezidentská volba? Objeví se prof. Jan Švejnar a začne komentovat českou politiku, kádrovat české politiky a nabízet se jako možný prezidentský kandidát. Je mi ho tak trochu líto, prezidentská verze Chcete mne je totiž nedůstojná úřadu hlavy státu i prof. Švejnara samotného," spustil v reakci na Švejnarova slova hejtman na sociálních sítích.

I proto se rozhodl připomenout některé výrazné body z minulosti, „Pro pořádek připomenu naši společnou historii - v roce 2008 byl Jan Švejnar společným kandidátem ČSSD a Strany zelených, jako předseda Poslaneckého klubu ČSSD jsem na Pražském hradě sváděl nerovný souboj s tehdejší Topolánkovou vládou a sám jsem byl konfrontován s výhrůžkou zastřelením (to se stalo několika volitelům napříč politickým spektrem), i když se to na začátku zdálo nemožné, dokázali jsme společně bojovat v 1. volbě s favoritem - stávajícím prezidentem Václavem Klausem a k jeho zvolení potom došlo za známých okolností - od klubu ČSSD zlanařeným a sběhnutým Evženem Snítilým, na volbu nedorazivší Olgou Zubovou ..." vzpomíná Hašek.

Ani další setkání prý nebylo o moc lepší. „Podruhé jsem se s prezidentským kandidátem Janem Švejnarem setkal při diskusi vedení ČSSD o nominaci vlastního kandidáta či podpoře nezávislého kandidáta na jaře 2012 pro prezidentskou volbu v roce 2013. Jan Švejnar byl znovu ve hře a já jsem jej podporoval jako alternativu Jiřího Dienstbiera ml. Když však mělo dojít k představení obou kandidátů po krajích, Jan Švejnar náhle po začátku této tour oznámil,že jeho zájem nadále netrvá," popisuje.

Přiznává také, že nejen pro něj to bylo velké zklamání. „Jan Švejnar se úzkostlivě chtěl vyhnout on-line střetu, myslím, že si byl vědom svého handicapu neznalosti českých reálií a skutečných problémů lidí v České republice. Pan profesor Švejnar je pro mne veličinou v oblasti ekonomie, skvělý makroekonom a národohospodář, ale určitě už ne dobrý kandidát na úřad hlavy státu," má dnes jasno Hašek.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek Jan Švejnar prezident čr

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy