Soudkyně Králová nechce rozhodovat o Nečasových v kauze trafik. Zažádala o odebrání případu

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 nechce řešit kauzu tzv. poslaneckých trafik, v které obžaloba viní bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho ženu Janu (dříve Nagyovou) z podplácení poslanců funkcemi. O tom, jaký soud se bude kauzou zabývat, bude rozhodovat pražský městský soud. Informaci České televize dnes ČTK potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci.

Obvodní soud pro Prahu 1 v minulosti dvakrát řešil jednu z větví kolem Nečasové, která se týkala zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování někdejší premiérovy manželky. Případ měla na starost soudkyně Helena Králová, která Nečasovou a zpravodajce opakovaně zprostila obžaloby. Případ bude řešit odvolací senát.

Stejné soudkyni byla přidělena kauza, kde kromě expremiéra a bývalé šéfky jeho kabinetu čelí obžalobě někdejší vysoce postavený úředník Roman Boček. "Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 podala návrh na odnětí věci," uvedla dnes Puci. Podle mluvčí navrhuje, aby byla kauza delegována k jinému soudu, který spadá do pražského obvodu.

Případ trafik je jednou z trestních kauz kolem Nagyové, které v roce 2013 vedly k pádu Nečasova kabinetu. Kauza začala o rok dříve, kdy se vládní koalici nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn. Kromě opozice hlasovalo proti i šest poslanců ODS, mezi nimi i Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, kteří ale později složili poslanecké mandáty, čímž umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách.

Podle žalobců navedla premiéra ke slíbení tzv. trafik tehdejší šéfka jeho kabinetu spolu s Bočkem, bývalým Fuksovým náměstkem na ministerstvu zemědělství. Obžalovaní prostřednictvím svých právníků v minulosti vinu důrazně odmítli.

Obvinění původně čelili i Šnajdr, Fuksa a Tluchoř, v jejich případě ale zasáhl Nejvyšší soud s odkazem na poslaneckou indemnitu. Stát se pak exposlancům za stíhání a vazbu omluvil, každému patří také statisícové odškodné. Nečasová v této části kauzy čelí také obžalobě z krácení daní.

Poslední z kauz kolem Nečasové, která se dostala před soud, se týká údajného vyzrazení utajované informace z Bezpečnostní informační služby. Obžalobě v této věci čelí obžalobě také lobbista Ivo Rittig, právník David Michal a exporadci ministra zemědělství Tomáš Jindra. Tímto případem se zabývá městský soud.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Petr Nečas soudy

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy