Státní zastupitelství obžalovalo starostu Náchoda kvůli prodeji pivovaru

Náchod - Okresní státní zastupitelství v Náchodě obžalovalo náchodského starostu Oldřicha Čtvrtečku (ODS) v souvislosti s prodejem akcií městského pivovaru. Agenturu Mediafax o tom v pátek informoval okresní státní zástupce František Macura.

"Okresní státní zastupitelství uvalilo žalobu na pana Oldřicha Čtvrtečku, a to z trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele," uvedl Macura. Státní zastupitelství tím plně vyhovělo návrhu, který podal Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) letos v srpnu.

Celé vyšetřování souvisí s prodejem 100 procent akcií Pivovaru Náchod, které byly ve vlastnictví města Náchod a to je nabídlo do prodeje. "Během vyšetřování dospěli policisté k závěru, že obviněný jako jeden ze členů zřízené 'Komise pro otevírání obálek a hodnocení nabídek' byl seznámen s tím, že hlavním hodnotícím kritériem pro výběr nabyvatele akcií výše uvedené obchodní společnosti je nejvyšší nabídková kupní cena, a to za dodržení všech podmínek stanovených prodávajícím a uvedených v dokumentu 'Podrobné podmínky prodeje'," řekl již dříve Roman Skřepek z ÚOKFK.

Jako nejlepší pak komise vyhodnotila nabídku kupní ceny 150 milionů korun společnosti LIF, přestože Holba nabídla kupní cenu o 35 milionů korun vyšší. Smlouva, kterou měl obviněný následně uzavřít s novým nabyvatelem akcií, neodpovídala zastupitelstvem města schválenému návrhu. Některé formulace se dodatečně změnily a rovněž smlouva se antidatovala, aby se město Náchod vyhnulo dodržení vykonatelného usnesení Krajského soudu v Hradci Králové, které uložilo zdržet se uzavření smlouvy o prodeji akcií.

Škoda, která měla tímto jednáním vzniknout, činí 35 milionů korun. V případě odsouzení hrozí Čtvrtečkovi až osm let vězení.

"Stojím na svém a nemám, co bych dodal. Tvrdím, že jsem nevinný. Jak jsem mohl zneužít pravomoc, když o prodeji rozhodli zastupitelé a ne já?," řekl v pátek agentuře Mediafax čtyřiašedesátiletý starosta. Dodal, že nabídka firmy Holba byla výhodnější jen zdánlivě a výtky opozice, že město místo 150 milionů mohlo získat 185 milionů,jsou nesmyslné. "Cena od Holby byla 136 bez Hotelu Beránek a stejná od LIFu byla 150 milionů," dodal Čtvrtečka.

Související

Více souvisejících

trestní odpověnost

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy