Nejsem oligarcha, ohradil se Babiš. Projedná s právníky další postup

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) počká, až zákon o střetu zájmů posoudí Senát a prezident, pak se poradí o dalším postupu s právníky.

Šéf hnutí ANO novinářům řekl, že předseda opoziční ODS Petr Fiala definitivně potvrdil, že zákon je namířen přímo proti jeho osobě. "Zákon o střetu zájmů řeší hlavně střet zájmů Andreje Babiše. Není důvod to nepřiznat. Zákon o jednom člověku není ideální. Přesto je potřebný. Nejsme v normální situaci, a proto musíme volit nestandardní cesty. ODS nejde o politické divadlo, ale o efektivní ochranu občanů před oligarchy a všemi, kteří zneužívají moc ve svůj prospěch. Proto jsme zákon podpořili," uvedl Fiala na webu ods.cz.

"Zákon o střetu zájmů není proti majetku a soukromému vlastnictví, je naopak pokusem bránit jeho zneužití pro politické cíle. Je ochranou občanů proti zneužití moci. ODS bez velkého křiku i bez pokryteckého a alibistického mlžení podpořila svými hlasy zákon, který reaguje na skutečný problém, jenž máme. To je správná a odpovědná pravicová politika," dodal Fiala.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na schválení předpisu uvedl, že si oligarchové musí vybrat mezi členstvím ve vládě a dotacemi, zakázkami a vlastnictvím médií. Babiš označení za oligarchu odmítl. "Oligarchie je nedemokratická forma. Hnutí, které jsem založil, bylo zvoleno v demokratických volbách," řekl.

Babiš dále uvedl, že je nejsledovanější osobou v zemi. "A myslím, že se od počátku své funkce chovám transparentně," uvedl. Koaličním partnerům ČSSD a KDU-ČSL, kteří zákon podpořili, vyčetl, že o jeho majetku věděli už při vyjednávání vládní spolupráce.

Babiš nechtěl odhadovat, jak se k předpisu postaví senátoři a prezident. "Já to neumím posoudit. Považuji to za nespravedlivé a uvidím z hlediska času, jak to bude," uvedl.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Poslanecká sněmovna koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy