Ochráním kraj před migranty a nemravností církve, slibuje Zimola voličům

České Budějovice - Už potřetí za sebou se bude Jiří Zimola (ČSSD) ucházet o místo hejtmana Jihočeského kraje, které poslední dvě volební období zastává. Co se mu za tu dobu v kraji podařilo a jaké má plány do budoucna?

Jiří Zimola stojí v čele Jihočeského kraje od roku 2008. Tehdy ve volbách porazil dosavadního hejtmana Jana Zahradníka. "Je před námi ještě řada úkolů a nedodělané práce, kterou bych chtěl dokončit. Ať už v oblasti dopravy a dopravní infrastruktury, nemocnic či další práce pro lidi, která mě velmi baví," popsal Zimola důvod, proč by chtěl i v následujících čtyřech letech zastávat hejtmanský post.

"Jihočeský kraj je taková velká rodina, která má mnoho zájmů. Lidé požadují různé věci - babička s dědou zdravotnictví či sociální služby, rodiče chtějí mít práci a děti zase školství. Všichni ale nejvíce žehráme na dopravu," popsal hejtman zásadní témata, kterým se za poslední roky vedení věnovalo.

Velkým problémem je, že Jihočeský kraj je jediný, do kterého nevede dálnice z Prahy. To znevýhodňuje jak firmy, které by mohly lidem v kraji poskytovat práci, tak turisty. "Snažíme se tlačit na vládu a ministerstvo dopravy, které má stavbu dálnic na starost, a daří se nám stavět další úseky. V brzké době budeme mít dálnici od Tábora až na hranice," věří Zimola a dodává, že kraj se prostřednictvím jednání snaží proces výstavby dopravní infrastruktury urychlit.

Úsek dálnice D3 až do Českých Budějovic bude podle Zimoly hotový do tří let, dálniční obchvat Českých Budějovic by se mohl začít stavět už v příštím roce s termínem dostavby do roku 2021, ve směru na hraniční přechod s Rakouskem bude podle slov hejtmana stát v roce 2025.

Na Táborsku a Českobudějovicku plánuje zavést systém integrované dopravy, kdy by lidé mohli na jednu jízdenku využívat různé druhy spojů. V některých částech kraje navíc fungují tzv. autobusy na zavolání. "Autobus jede podle jízdního řádu jen tehdy, když si ho člověk zavolá. Funguje to především v odříznutých oblastech," vysvětlil lídr kraje zajímavou službu.

Psali jsme:
Kraje by měly mít peníze i podle silnic, zaznělo ve volební debatě Volby nanečisto: Studenti dali hlas hlavně pirátům, uspěly i protiuprchlické strany
 

Důležitým tématem kraje je bezpečnost a to především s ohledem na migrační krizi. Sousední Rakousko se totiž musí s přílivem uprchlíků intenzivně potýkat. "Že se ten problém v současnosti netýká Česka, neznamená, že se ho nemůže týkat zítra nebo za týden. Česká republika by si měla zachovat tvrdý postoj," myslí si Zimola.

Kraj už inicioval několik cvičení, který má obranné složky na případný zásah na hranicích připravit. Sám Zimola jednal s ministrem vnitra, aby vrátil policisty do některých příhraničních obcí, aby byla zajištěna větší kontrola lidí, kteří mohou hranici nelegálně přecházet. Uvítal by také znovuzavedení hraničních kontrol. "Věřím, že složky jsou na obranu země připraveny."

Také Jihočeský kraj se musí potýkat s nedostatkem lékařů, a to zvláště v malých obcích. "Snažíme se finančně motivovat lékaře, aby přicházeli do míst, kde doktoři stárnou, a zakládali tady své praxe. Ministerstvo by mělo spolupracovat s fakultami, aby lidé, kteří vystudují za veřejné peníze, skutečně pro veřejnost pracovali tam, kde je to potřeba," řekl Jiří Zimola.

Kraji se daří udržovat kvalitu místních nemocnic na špičkové úrovni, může za to prý především vzájemná spolupráce. "Odpadla zášť mezi nemocnicemi. Netroufne-li si některá provést nějaký lékařský zákrok, bez debat ho předá do té lépe vybavené," pochválil hejtman.

Zimola se v minulosti významně zasazoval o to, aby byly církvím zdaněny finanční náhrady za majetek, který dostávají v rámci restitucí. "Psaly mi stovky lidí a děkovaly, že jsme tohle téma zvedli. Díky tomu se církve rozhodly stáhnout žaloby na kraje. Církve žaloby ale podaly také na města obce i fyzické osoby a my budeme chtít, aby nakonec stáhly všechny," vysvětlil s tím, že chování církví je nemravné. Dostávají totiž bezbranné lidi do situací, kdy se bojí o střechu nad hlavou.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola Volby krajské Volby 2016

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy