Boj mezi Severočechy: Hnutí se brání proti odvolání svých kandidátů do voleb

Ústí nad Labem – Zástupci hnutí Severočeši.cz se ještě dnes obrátí na soud. Protestují proti odvolání všech svých kandidátů z krajských voleb v Ústeckém kraji. Podle nich pochybil krajský úřad, na který se už obrátili kvůli nápravě situace. Informoval o tom první místopředseda hnutí Jiří Zelenka.

Celou kandidátku do krajských voleb odvolala ve čtvrtek zmocněnkyně, taktéž první místopředsedkyně Hana Jeníčková. Stejný krok učinila i v případě kandidátky na senátorku za Mostecko Aleny Dernerové. Mostecký magistrát zatím nerozhodl.

Spory zmítají třetím nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu více než dva roky – tehdy se hnutí rozdělilo na dva tábory. Členy kolem podnikatele Jiřího Zelenky a křídlo z Mostu, ve kterém je například František Ryba nebo někdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková.

Boj uvnitř hnutí skončil u soudu, který v červenci rozhodl, že valná hromada z roku 2014 je neplatná a všechny úkony, které na ni navazovaly, jsou neplatné. Tím přišel o funkci předsedy poslanec Bronislav Schwarz.

Ve čtvrtek Jeníčková na krajském úřadě dala odvolat coby zmocněnkyně všech 55 kandidátů Severočechů, takže de facto zamezila tomu, aby se hnutí ucházelo o hlasy voličů v blížících se volbách. „Dne 29.9. 2016 se dostavila JUDr. Jeníčková, jako první místopředsedkyně hnutí na krajský úřad, kde odvolala původního zmocněnce, sebe jmenovala zmocněncem a následně odvolala kandidaturu jednotlivých kandidátů za hnutí Severočeši.cz, tedy jmenovitě," řekl ČTK vedoucí tiskového oddělení krajského úřadu Zdeněk Rytíř. Úřad tvrdí, že je tento krok nevratný.

Zelenka dnes přinesl na krajský úřad právní rozbor, který situaci popisuje a požádal úřad, aby vzal tento krok zpět. „Podle práva, tak jak je zapsaná (jako místopředsedkyně) to mohla udělat (odvolat zmocněnce), ale už se nemohla nominovat (jako zmocněnkyně), protože není psaná na kandidátní listině, která je uzavřená 60 dnů před volbami. Nemohla se napsat. Dle mého názoru krajský úřad pochybil, a protože jde jen o oznámení, tak to může revokovat," řekl ČTK Zelenka. Mimo to se Zelenkovo křídlo Severočechů obrátí i na správní soud. A pokud nebude rychle přijato rozhodnutí, je prý připraven domáhat se opakování voleb.

Podle Rytíře však krajský úřad postupoval správně a postup odvolání kandidátů považuje za regulérní. O případných námitkách proti postupu podle něj musí rozhodnout soud.

Ve čtvrtek Jeníčková také dala odvolat senátorku Alenu Dernerovou, která za Severočechy stejně jako před šesti lety kandiduje jako nezávislá. Podle mluvčí radnice Aleny Sedláčkové o tom úřad ještě nerozhodl. Pravděpodobné podle ní je, že se tak stane až na začátku příštího týdne.

Zelenka zvažuje právní kroky i vůči místopředsedkyni Jeníčkové. Vše prý bude řešit právník, protože se jedná o trestný čin. Jeníčková odvolání kandidátů zdůvodnila právě červencovým rozsudkem soudu. „Nám matkám a otcům, zakladatelům Severočechů to hnutí ukradli. Ukradl ho pan poslanec Schwarz se svým asistentem Zelenkou. Oni neměli kandidátku ani podávat, protože už to bylo po vyhlášení rozsudku krajského soudu a věděli to," řekla ČTK Jeníčková.

Související

Ilustrační foto

Bývalý šéf Severočechů má za pomluvu zaplatit 300 tisíc

Most - Jiří Zelenka, podnikatel a zakladatel hnutí Severočeši.cz, má zaplatit pokutu 300 tisíc korun za výrok, ve kterém naznačil, že náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová uplácí zdejší zastupitele. Muž s trestem nesouhlasí, případ tak Okresní soud v Mostě projedná ve standardním hlavním líčení.
Ilustrační foto

Senátní volby v Mostě jsou neplatné. NSS vyhověl třem stížnostem

Brno - Senátní volby v obvodu Most jsou neplatné a zopakují se jako celek. Nejvyšší správní soud (NSS) dnes vyhověl třem stížnostem. Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou, vítězku voleb, za řádnou kandidátku hnutí. Mostecký magistrát chyboval, když nezohlednil odvolání kandidatury Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková.

Více souvisejících

Severočeši.cz Krajské volby Ústecký kraj

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 9 hodinami

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy