Soud osvobodil brněnského zastupitele Kratochvíla, čelil žalobě za krácení daně

Brno - Městský soud v Brně dnes zprostil obžaloby zastupitele Brna Tomáše Kratochvíla (za ANO), který se zpovídal z krácení daně u své nábytkářské firmy Toka. Obžaloba ho vinila z vystavování fiktivních faktur na reklamu, která se neměla uskutečnit. Tím si podle obžaloby na dani přilepšil zhruba o 1,6 milionu korun. Kratochvíl u soudu vyloučil, že by daň krátil úmyslně, a tvrdil, že byl podveden.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Jaroslav Paul podal odvolání, obhajoba se vzdala odvolání. Kratochvílovi hrozilo až osm let vězení za smlouvy z let 2006, 2010 a 2011 s automobilovým závodníkem Michalem Pavlíkem, který mu měl při závodech zajistit reklamu na závodních autech. To se ale nestalo. Soudkyně Barbora Sýkorová uvedla, že se zastavuje trestní stíhání ohledně faktur z roku 2006, protože už byla věc promlčena.

U dalších faktur řekla, že žádné důkazy neprokázaly trestnou činnost. "Nebyl prokázán úmysl obžalovaného, a proto není možné s přihlédnutím k zásadě pro dubio in reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného) uznat obžalovaného vinným a soud ho musel zprostit," uvedla Sýkorová.

Kratochvíl už dříve vypověděl, že neměl důvod pochybovat o tom, že se reklama neuskutečnila. "Když jsme reklamu zadali, vždy se nám zvýšil obrat. Proto jsme ji považovali za úspěšnou," uvedl u soudu Kratochvíl důvod, proč věřil, že se reklama uskutečnila. Navíc doplnil, že jakmile ho na nesrovnalosti upozornil finanční úřad, ihned daň zaplatil i s penále. Kratochvíl byl s verdiktem spokojený. "Na jedné straně jsem rád, že to tak dopadlo, ale neberu to jako žádnou výhru. Celá kauza mě velmi poškodila i celou moji firmu. Musím však přiznat, že je to pro mě velké ponaučení a už v minulosti jsem ve firmě zdvojil kontrolní procesy, aby se to už v životě nemohlo stát," řekl novinářům Kratochvíl.

Psali jsme:
Šikanózní kauza? Zadeh podal další trestní oznámení na žalobce Kadlece
 

Státní zástupce Paul se bude snažit zvrátit verdikt u odvolacího soudu. "Žádné nové důkazy mít asi nebudu, ale je otázka, jestli se soud vypořádal se všemi důkazy, které jsem navrhoval. Přímý důkaz sice není žádný, ale všechny okolnosti svědčí, že došlo k trestnému činu," uvedl Paul. Připomněl, že závodník Pavlík byl soudem v Praze v podobných záležitostech, ale u jiných firem, pravomocně uznán vinným.

"Soud v Praze řekl, že pan Pavlík je podvodník, který měl skupinu klientů, pro které zařizoval daňové podvody. A mezi jeho klienty patřila i firma Toka pana Kratochvíla. Je otázkou zvážení situace a rozhodnutí soudu, zda to pan Kratochvíl věděl," dodal Paul. Kvůli Pavlíkovi vyšetřuje policie téměř šedesátku firem, některé jsou i z jižní Moravy. "Probíhá vyšetřování a já očekávám, že touto kauzou celá záležitost nekončí," poznamenal státní zástupce.

Hnutí ANO, za které Kratochvíl kandidoval do brněnského zastupitelstva, vyzvalo politika, aby kvůli celé záležitosti složil mandát zastupitele. Kratochvíl to neučinil. ANO ho už dříve vyloučilo ze svých řad kvůli nespokojenosti s jeho prací v pozici radního, na niž loni po výzvách strany i primátora Petra Vokřála (ANO) rezignoval. Krajský předseda hnutí Marek Janíček se zatím nechtěl k verdiktu soudu vyjadřovat. "Počkal bych na rozhodnutí odvolacího soudu, zatím to nebudeme komentovat," řekl ČTK Janíček. Podle něj se však Kratochvíl do ANO nevrátí. "Ukončili jsme jeho členství z jiných důvodů, protože jsme byli nespokojení s jeho prací," dodal krajský předseda.

Související

Více souvisejících

Tomáš Kratochvíl (ANO) Brno Krácení daní

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 51 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy