Severočeši.cz zažalovali krajský úřad kvůli odvolání kandidátů

Ústí nad Labem – Mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová dnes informovala o tom, že hnutí Severočeši.cz zažalovalo krajský úřad kvůli odvolání všech svých kandidátů pro krajské volby. cZatím prý ale není možné říci, kdy a jestli soud o věci rozhodne.

Kandidátku nechala na konci minulého týdne prakticky vyškrtnout z voleb místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková, zároveň také požádala o vyškrtnutí senátorské kandidátky Aleny Dernerové.

Mluvčí soudu uvedla, že žaloba byla vyhodnocena jako standardní zásahová žaloba a ne jako volební stížnost. „Soud v současné době odstraňuje vady jako neuhrazený soudní poplatek, nejasný petit, nejasnou aktivní legitimaci," uvedla. Poslanec Bronislav Schwarz, který byl předsedou hnutí, ČTK řekl, že věc intenzivně řeší právníci.

Zatím není jasné, kdy a zda vůbec soud ve věci rozhodne. „Záleží na podateli, jak rychle vady odstraní a zda se mu je vůbec odstranit podaří. Od toho se pak bude odvíjet termín možného rozhodnutí krajského soudu," doplnila Trejbalová.

Ve čtvrtek 29. září na krajském úřadě dala Jeníčková odvolat jako zmocněnkyně všech 55 kandidátů Severočechů, čímž de facto zamezila tomu, aby se hnutí ucházelo v krajských volbách o hlasy voličů. Nejprve odvolala původního zmocněnce, na jeho místo pak nominovala sebe.

Spory zmítají třetím nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu už přes dva roky, kdy se hnutí rozdělilo na dva tábory. Členy kolem podnikatele Jiřího Zelenky a křídlo z Mostu, ve kterém je například František Ryba nebo někdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Boj uvnitř hnutí skončil u soudu, který v červenci rozhodl, že valná hromada z roku 2014 je neplatná a všechny úkony, které na ni navazovaly, jsou taktéž neplatné.

Podle Zelenkova názoru krajský úřad pochybil. „Podle práva, tak jak je zapsaná (jako místopředsedkyně) to mohla udělat (odvolat zmocněnce), ale už se nemohla nominovat (jako zmocněnkyně), protože není psaná na kandidátní listině, která je uzavřená 60 dnů před volbami. Nemohla se napsat. Dle mého názoru krajský úřad pochybil," řekl Zelenka. Pokud hnutí neuspěje s žalobou ještě před volbami, hodlá se domáhat toho, aby se opakovaly. Krajský úřad už dříve jakékoli pochybení odmítl.

Sdílejte článek

Související

Ilustrační foto

Bývalý šéf Severočechů má za pomluvu zaplatit 300 tisíc

Most - Jiří Zelenka, podnikatel a zakladatel hnutí Severočeši.cz, má zaplatit pokutu 300 tisíc korun za výrok, ve kterém naznačil, že náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová uplácí zdejší zastupitele. Muž s trestem nesouhlasí, případ tak Okresní soud v Mostě projedná ve standardním hlavním líčení.
Ilustrační foto

Senátní volby v Mostě jsou neplatné. NSS vyhověl třem stížnostem

Brno - Senátní volby v obvodu Most jsou neplatné a zopakují se jako celek. Nejvyšší správní soud (NSS) dnes vyhověl třem stížnostem. Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou, vítězku voleb, za řádnou kandidátku hnutí. Mostecký magistrát chyboval, když nezohlednil odvolání kandidatury Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková.

Více souvisejících

Severočeši.cz Volby krajské Volby 2016

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy