Babišovo ANO dostane za mandáty v krajských volbách nejvíc peněz

Praha - Za mandáty získané v krajských volbách dostane nejvíc peněz hnutí ANO. Se svými novými 176 krajskými zastupiteli mu bude náležet roční příspěvek od státu 44 milionů korun.

Druhá ČSSD si proti předchozím krajským volbám v roce 2012 pohorší zhruba o 17 milionů na 31,25 milionu korun. Vyplývá to z výpočtu ČTK.Třetí KSČM však přijde asi o polovinu peněz. Zatímco výsledky minulých voleb jí zajistily příspěvek 43,2 milionu, tentokrát získá jen 21,5 milionu.Od příštího roku se částka za mandát krajského zastupitele, kterou vyplácí stát z rozpočtu, zvyšuje z nynějších 237.500 korun na 250.000 korun. Parlament toto zvýšení schválil letos v novele zákona o politických stranách.Návrh státního rozpočtu počítá pro příští rok s tím, že politické strany dostanou půl miliardy korun. Loni dostaly 483 milionů, o rok dříve to bylo 531 milionů korun.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš Hnutí ANO Krajské volby

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 24 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 7 hodinami

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

před 9 hodinami

Počasí v příštím týdnu ovlivní další tlaková níže. Obavy ale nejsou nutné

Tlaková níže Boris přinesla v druhé polovině minulého týdne do Česka přírodní katastrofu. Naštěstí v tom probíhajícím vysvitlo slunko, oteplilo se a ubylo srážek. Po víkendu ale začne počasí u nás ovlivňovat další tlaková níže, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy