Alternativa pro ČR uzavřela memorandum o spolupráci se dvěma stranami

Praha – Alternativa pro Českou republiku uzavřela memorandum o spolupráci se stranou Patrioti České republiky a Svoboda a síla. Jejich zástupci se budou v roce 2017 ve volbách do Poslanecké sněmovny ucházet o hlasy na kandidátce Alternativy.

Memorandum tyto tři politické subjekty podepsaly 17. listopadu. Strany podle něj chtějí dále hledat možnosti programové, personální i organizační spolupráce.

„Strany nalezly shodu na základních politických principech a cílech a konstatují, že v nich neshledaly žádné rozpory. Strany vyjadřují vůli aktivně ve vzájemné součinnosti pracovat na nalezení způsobů spolupráce pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 a ve volbách následujících," píše se v memorandu.

Podle prohlášení, které zaslaly ČTK, chtějí nabídnout „zklamaným pravicovým voličům" volební alternativu. „Je to jen první krok, další budou neprodleně následovat. Kroky programové, personální a organizační. Ale už teď existuje dohoda, že zúčastněné strany půjdou do sněmovních voleb společně. Nikoli jako koalice, nýbrž na kandidátce Alternativy. Naší společnou ambicí je nabídnout zklamaným pravicovým voličům (a nejen jim) opravdu seriózní volební alternativu. Alternativu euroskeptickou, lehce národní, liberální v ekonomické sféře, konzervativní ve společenských věcech," uvedla v prohlášení Alternativa pro ČR.

Hnutí také dodalo, že „tato dohoda je otevřená i dalším politickým subjektům i jednotlivcům".

Svoboda a síla vznikla letos v Brně, Patrioty ČR ministerstvo vnitra zaregistrovalo začátkem roku 2014. Alternativa pro ČR vznikla před letošními senátními volbami v okruhu lidí blízkých lídrovi bývalého Bloku proti islámu Martinu Konvičkovi. Právě ten patřil mezi pět kandidátů strany do horní komory Parlamentu, podobně jako ostatní ale neuspěl. Kvůli volebnímu výsledku skončil v čele strany Petr Hampl.

Související

Klára Samková

Alternativu pro ČR povede do eurovoleb Samková. Odmítá "multikulti", islám či euro

Advokátka Klára Samková povede ve volbách do Evropského parlamentu kandidátku euroskeptické Alternativy pro Českou republiku. Podporu jí vyjádřila i řada dalších politických subjektů, které se označují za euroskeptické a vlastenecké. Samková to dnes řekla novinářům. Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 24. a 25. května.

Více souvisejících

Alternativa pro Českou republiku Patrioti ČR Svoboda a síla

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy