Savčenková v Praze: Zeman se plete v hodnocení možných hrozeb

Praha – Miloš Zeman by měl lépe analyzovat možné hrozby, aby Česká republika nedopadla jako Ukrajina, kterou před téměř třemi lety překvapilo Rusko anexí Krymu a rozpoutáním války na východě Ukrajiny. Myslí si to ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková, která je právě na návštěvě České republiky.

Savčenková vystoupila na tiskové konferenci v Praze. „Prezident jako hlava státu by měl lépe analyzovat situaci, aby pochopil, odkud jeho zemi hrozí nebezpečí. Ukrajina to svého času podcenila, a pak nás překvapilo, když Rusko zabralo Krym a rozpoutalo válku," varovala dnes politička. Se Zemanem sice schůzku naplánovanou nemá, uvedla však, že kdyby se přeci jen někdy sešli, vysvětlila by mu, v čem se mýlí.

Západ spolu s Kyjevem obviňují Rusko, že podporuje v ruskojazyčném Donbasu na východě Ukrajiny separatisty, kteří v dubnu 2014 povstali proti nové, prozápadní vládě v Kyjevě. Moskva to stále popírá, nejvýše připouští účast dobrovolníků bojujících po boku separatistů. Konflikt si podle odhadů vyžádal více než 9600 mrtvých.

Naďa Savčenková, původní profesí důstojnice ukrajinského letectva, se do bojů se separatisty na východě Ukrajiny zapojila jako dobrovolnice. V létě 2014 byla zajata a předána Rusku, ve vězení podle svých slov strávila dva nejtěžší roky svého života. Zmínila se také, že ve vězení dostala dopis od Čechů, kteří se jí za Zemana omlouvali.

Psali jsme: Savčenková poděkovala českým neziskovkám za podporu Savčenková jako prezidentka? Politiku vůbec nechápe, byla by špatná, varují odborníci  

„Nejhorší na tom je, že (Zeman) věří, že v Rusku existuje něco jako spravedlivý soud," poznamenala poslankyně, kterou ruská justice odsoudila k dlouholetému trestu. Podle ní na základě naprosto smyšleného obvinění ze zabití ruských novinářů ve vykonstruovaném procesu. Nakonec ji však Moskva vyměnila za dva ruské vojáky, zajaté v potyčce s Ukrajinci v Donbasu a odsouzené následně v Kyjevě za terorismus.

Teď usiluje o osvobození dalších Ukrajinců, ať zajatých separatisty, anebo vězněných v Rusku. Ačkoliv mírové dohody, uzavřené téměř před dvěma lety v Minsku, počítají se vzájemnou výměnou všech zajatců, proces ustrnul. Savčenková se domnívá, že přispěla k tomu, že nedávno se podařilo výměnou za předání 15 separatistů dosáhnout osvobození tří Ukrajinců. Je prý ochotná se znovu sejít i s vůdci separatistů Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým, bude-li to znamenat šanci na osvobození dalších.

Poslankyně dnes také hájila své rozhodnutí zveřejnit seznamy zajatců, přestože ji kritici obviňují z porušení zákona o ochraně osobních údajů a i z toho, že separatisté nyní vydírají příbuzné zajatců. Tato nařčení odmítla jako nesmysl - separatisté, kteří Ukrajince vězní, přeci nepotřebovali žádné seznamy. Ty naopak mají připomínat ukrajinskému státu, že má povinnost postarat se o své občany, ať zajaté, pohřešované či alespoň pozůstalé po padlých a nezvěstných. Přímo od příbuzných zajatých či nezvěstných vojáků prý neslyšela žádnou kritiku, ale naopak se na ni obracejí se žádostmi o pomoc.

Savčenková, vyloučená z uskupení expremiérky Julije Tymošenkové kvůli prosincové schůzce s vůdci separatistů, vidí svou budoucnost v řadách občanského hnutí, od kterého si slibuje změnu „nenapravitelně prohnilého politického systému" ve své vlasti. Podle ní je načase, aby se Ukrajina po čtvrtstoletí nezávislosti vydala konečně na cestu k plné demokracii, kterou Československu otevřel prezident Václav Havel.

Související

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)

Savčenková utržila zdrcující porážku, ve volbách získala jen osm hlasů

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.
Naděžda Savčenková

Savčenková byla propuštěna z vazby. Neuteču, slibuje kontroverzní politička

Kontroverzní ukrajinská politička, bývalá armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadija Savčenková vyšla v Ukrajině na svobodu, protože jí v noci na dnešek skončila vyšetřovací vazba, která nebyla prodloužena. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na příslušné rozhodnutí soudu. Generální prokurátor Jurij Lucenko označil propuštění Savčenkové za signál, že ukrajinská justice je "těžce nemocná", a připomněl, že obvinění poslankyně nebyla zrušena.

Více souvisejících

Naděžda Savčenková (ukrajinská pilotka) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 55 minutami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy