Kauza Dědic: Jak ve špatném filmu. Zakázky jsem neovlivňoval, čílil se exhejtman Novák

Ostrava - U soudu s ostravským lobbistou Martinem Dědicem obviněným z korupce dnes jako svědek vypovídal bývalý moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Řekl, že se s Dědicem zná od školy a jsou přátelé. Odmítl ale, že by on nebo kraj využíval Dědicových služeb nebo že by ovlivňoval zakázky, řekl, že Dědice ani ničím nepověřoval.

Dědic je obžalovaný z toho, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky ovlivňoval, která firma je získá. Jeho firma tak podle obžaloby získala okolo 30 milionů korun. Dědic to odmítá. V kauze je obžalováno osm lidí a čtyři firmy. Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním obžalovaným až osm let.

"Celá kauza mi připadá jako účast ve velmi špatném filmu," řekl u soudu bývalý hejtman. Dodal, že Dědicova znalecká firma byla jednou z největších v kraji, že ale byla dohledána pouze jedna její smlouva s krajským úřadem, a to z doby, kdy on sám ještě na krajském úřadu nepůsobil.

Novák také řekl, že s Dědicem jsou dlouholetí přátelé a z toho vyplývá i četnost jeho telefonické komunikace. "Stýkali jsme se jako rodiny, chodili jsme spolu sportovat, na kulturní a společenské akce," prohlásil. Uvedl, že hlavně ze sportovních akcí zná i některé z ostatních obžalovaných.

Psali jsme: Lobbista Dědic zaměstnal hejtmanovu manželku, důkaz o práci není. Přišla si na 594 tisíc  

"Nikdy jsem nefiguroval ani nebyl zvolen do žádných orgánů městských společností. Je zřejmé, že jsem nikoho neúkoloval," poznamenal bývalý hejtman. Řekl, že zakázky ostravských městských společností neovlivňoval, ani ovlivňovat nemohl. "Ne, leda že bych měl kouzelný proutek," řekl Novák. Prohlásil, že kauza byla využita k jeho dehonestaci a stála ho možná i úspěch ve volbách.

Novák je dlouholetým čelním politikem moravskoslezské ČSSD a v současnosti jejím krajským předsedou. Strana podle něj dostala od Dědice jako dar částku kolem půl milionu, která byly využita na náklady související s volební kampaní. Šlo ale podle něj o standardní dar, jaký dostávají i jiné strany.

Novák připustil, že s Dědicem jako přátelé hovořili před volbami v roce 2014 o situaci v sociální demokracii. "Z desítek fragmentů přepisů odposlechů je zřejmé, že existovala určitá skupina lidí soustředěná kolem tehdejších náměstků (Jiřího) Srby a Aleše (Boháče), kteří chtěli nějakým způsobem ovládnout sociální demokracii. Byly tam ale překážky a jednou z nich jsem byl já," řekl Novák.

Psali jsme: Soud otevřel kauzu Dědic, žalobce obvinil dalších 23 lidí z krácení daní  

Jeho manželka Martina, která v minulosti pracovala pro Dědicovu firmu, u soudu nevypovídala. Soudce ji poučil, že nemusí vypovídat, pokud by způsobila nebezpečí trestného stíhání sobě nebo osobě blízké. "Využívám svého práva a vypovídat nebudu," řekla soudu Nováková.

Podle obžaloby měl Dědic velmi úzkou vazbu na ředitele městských společností i na některé regionální politiky, díky čemuž měl informace o veřejných zakázkách dopravního podniku a nemocnice a jejich zadávací kritéria ovlivňoval tak, aby vyhovovala jím vybrané firmě. Za takové zprostředkování zakázky pak inkasoval provizi. Dědic to popřel.

Podle žaloby například ve spolupráci s vedením dopravního podniku a jeho zaměstnancem nastavil Dědic kritéria zakázek tak, že se o ně mohla ucházet jen jediná firma - Pragoimex. Úplatky se pak podle státního zástupce administrativně vyúčtovaly jako poradenské služby. Zda dostal úplatek i někdo z úředníků či zaměstnanců městských společností, obžaloba neuvádí.

Související

ČSSD

Ostravská ČSSD chce vyloučit exhejtmana Nováka. Ambiciózní blázni, vzkázal

Ostrava - Okresní výkonný výbor (OVV) ostravské ČSSD chce prosadit zrušení členství bývalému hejtmanovi Moravskoslezského kraje a krajskému předsedovi Miroslavu Novákovi. Uvedl to dnes server iDnes.cz. Novák ČTK řekl, že o iniciativě ostravských sociálních demokratů ví, i když oficiálně o pondělním rozhodnutí zatím informován nebyl.

Více souvisejících

Miroslav Novák (hejtman) Martin Dědic (lobbista) Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 4 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 4 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy