Babiš odmítá řešit korunové dluhopisy na koaliční radě, Sobotka je prý pokrytec

Praha – ČSSD chce na dnešní koaliční radě řešit případ korunových dluhopisů. Ministr financí a šéf hnutí ANO však považuje bod s názvem „Činnost daňové správy ve věci zdanění výnosů z korunových dluhopisů" za šaškárnu ze strany ČSSD.

Babiš novinářům před jednáním vlády řekl, že záležitost nemá nic společného s koalicí a její zařazení na program vnímá jako kampaň ČSSD. Na programu schůzky lídrů ČSSD, ANO a KDU-ČSL by měla být i otázka, jak finanční správa prověřila zdanění výnosů z korunových dluhopisů. Ty se dostaly do centra pozornosti v souvislosti s Babišem, který je v minulosti koupil od své tehdejší společnosti Agrofert.

Šéf ANO se domnívá, že zařazení tématu na koaliční jednání je pokračováním kampaně, která se vedla na pátečním a sobotním sjezdu ČSSD v Brně. Podle něj se zdá, že sjezd stále neskončil. „Je to pokrytectví ze strany pana premiéra, který jen potřebuje živit tuhle věc proti mně," pustil se Babiš do Sobotky. Stejně by podle něj mohlo ANO navrhovat projednání případu OKD či poslaneckých náhrad premiéra Sobotky.

Věc chce vysvětlit dopisem, který koaličním partnerům předloží, až na téma dojde. „My na koaliční radě takové body nebudeme projednávat, protože to nemá nic společného s koalicí. Pokud mají být takové koaliční rady s takovými body, pak je úplně zbytečné, abychom na takové koalice chodili," řekl.

Babiš dluhopisy koupil od své tehdejší společnosti Agrofert, a to v objemu téměř 1,5 miliardy korun. Vzhledem k podmínkám v zákoně nepodléhal jejich úrokový výnos zdanění. Babiš také čelil podezření, že na jejich nákup neměl dost peněz, což ale odmítá, stejně jako to, že by obcházel zákon.

Sněmovní rozpočtový výbor se domnívá, že existuje podezření, že při emisích dluhopisů mohli někteří emitenti a jejich vlastníci zneužít daňové zákony. Babiš už dříve Sobotkovi napsal, že daňová správa se kontrolou možných daňových úniků v této souvislosti zabývat nebude, což Sobotka považuje za nedostatečné.

Koaliční rada nebo vláda by se mohly také zabývat účastí ministrů na evropských summitech. Babiš už Sobotkovi vyčetl, že kvůli sjezdu ČSSD zmeškal páteční část jednání EU. Šéf ČSSD oponoval, že na summitech má stoprocentní účast, zato Babiš chyběl na polovině schůzek ministrů financí. „Je vidět, že pan premiér má nové poradce, takže základní úkol je střílet do Babiše," řekl dnes Babiš.

Na rozdíl od Sobotky prý Babiš řídí resort. „Pan premiér má na starosti organizovat vlády, kde většinou ty body jsou o ničem, a chodit do Bruselu. To je jeho práce," řekl.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL dluhopisy Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy