Ukrajina odsoudila účast poslance SPD na oslavách na Krymu

Praha - Český poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Holík se zúčastnil oslav třetího výročí obsazení Krymu Ruskem. Ukrajinské bezpečnostní složky proto Holíkovi udělily pětiletý zákaz vstupu na území státu.

Ukrajinská diplomacie dále vyzvala Poslaneckou sněmovnu, aby akci poslance zhodnotila. Reakci Holíka a vedení Sněmovny ČTK zjišťuje.

Holík byl podle velvyslanectví jedním z "hrstky zahraničních politiků se sníženým prahem politické hygieny", který se zúčastnil oslavy třetího výročí obsazení poloostrova Krym Ruskem. Podle informací ČTK nejde o schválenou poslaneckou cestu. Holík zřejmě navštívil Krym soukromě.

Podobně se ukrajinská diplomacie na začátku loňského roku ohradila proti cestě českých komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují proruští povstalci.

Ambasáda také uvedla, že pobyt Holíka je "dobře zdokumentovaný ruskými sdělovacími prostředky". Holíka se ČTK zatím nepodařilo kontaktovat, aby svou účast na akci potvrdil.

Návštěvou politiků na anektovaném Krymu se již zabývala i ukrajinská bezpečnostní rada. V reakci na účast na oslavách výročí anexe udělily ukrajinské bezpečnostní složky Holíkovi a čtyřem srbským politikům pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území. Případné sankce vůči osobám, které se oslav zúčastnily, dříve avizoval šéf rady Oleksandr Turčynov.

Související

Jan Lipavský (Piráti)

Jindrák má na starosti vztahy s Rusy. Čekal bych od nich omluvu, říká pirátský poslanec

Zlepšení česko-ruských diplomatických vztahů, které v poslední době utržily těžkou ránu, nelze podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru a poslance Jana Lipavského (Piráti) očekávat, a to kvůli neochotě Moskvy. Zda bude či nebude novým zmocněncem pro konzultace s Ruskem Rudolf Jindrák, je v tomto směru bezpředmětné. Jiný názor ale zastává jeho kolega Jaroslav Holík z SPD.
Svoboda a přímá demokracie, ilustrační foto

Okamurovci v ráži: Na konferenci sepsuli politiku NATO, zastávali se Ruska

Na dnešní konferenci SPD Tomia Okamury v Praze zněla kritika zahraničních misí české armády i Severoatlantické aliance. Mluvilo se také například o demonstracích mladých lidí za zastavení klimatické změny, podle člena předsednictva hnutí Jaroslava Holíka jsou tito lidé zneužíváni pro politické cíle.

Více souvisejících

Jaroslav Holík Svoboda a přímá demokracie (SPD) Ukrajina Ukrajinská krize Krym

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy