Hnutí SPD potvrdilo cestu Holíka na Krym, poloostrov označilo za ruskou republiku

Praha – Poslanec Jaroslav Holík se opravdu účastnil oslav třetího výročí obsazení Krymu Ruskem. Dnes to potvrdilo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), jehož je Holík členem.

Proti cestě českého poslance na Krym se minulý týden ohradilo ukrajinské velvyslanectví a ukrajinské bezpečnostní složky mu na pět let zakázaly vstup na území státu. Podobně se na začátku loňského roku ohradila proti cestě českých komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují proruští povstalci.

Holík se podle SPD chtěl seznámit se situací na poloostrově. SPD zároveň označilo Krym za republiku, která je součástí Ruska. „Návštěva proběhla na základě vzájemného pozvání, kde partnerem SPD byla ruská opoziční parlamentní strana Spravedlivé Rusko," uvedlo hnutí v prohlášení. 

Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) už minulý týden uvedl, že Holík byl na Krymu soukromě, a zdůraznil, že poslance dolní komora Parlamentu rozhodně nevyslala.

Návštěvou politiků na anektovaném Krymu se už zabývala i ukrajinská bezpečnostní rada. V reakci na účast na oslavách výročí anexe udělily ukrajinské bezpečnostní složky Holíkovi a čtyřem srbským politikům pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území.

Rusko ovládlo Krym v březnu 2014, po pádu proruského prezidenta v Kyjevě. Ve spěšně zorganizovaném referendu ruská většina obyvatelstva připojení poloostrova k Ruské federaci odsouhlasila. Anexi i legitimitu referenda většina států OSN neuznává. Česká vláda stejně jako celá Evropská unie obsazení Krymu Ruskem neuznává a nadále považuje poloostrov za součást Ukrajiny.

Související

Jan Lipavský (Piráti)

Jindrák má na starosti vztahy s Rusy. Čekal bych od nich omluvu, říká pirátský poslanec

Zlepšení česko-ruských diplomatických vztahů, které v poslední době utržily těžkou ránu, nelze podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru a poslance Jana Lipavského (Piráti) očekávat, a to kvůli neochotě Moskvy. Zda bude či nebude novým zmocněncem pro konzultace s Ruskem Rudolf Jindrák, je v tomto směru bezpředmětné. Jiný názor ale zastává jeho kolega Jaroslav Holík z SPD.
Svoboda a přímá demokracie, ilustrační foto

Okamurovci v ráži: Na konferenci sepsuli politiku NATO, zastávali se Ruska

Na dnešní konferenci SPD Tomia Okamury v Praze zněla kritika zahraničních misí české armády i Severoatlantické aliance. Mluvilo se také například o demonstracích mladých lidí za zastavení klimatické změny, podle člena předsednictva hnutí Jaroslava Holíka jsou tito lidé zneužíváni pro politické cíle.

Více souvisejících

Jaroslav Holík Svoboda a přímá demokracie (SPD) Krym Ukrajina velvyslanectví Ukrajiny

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy