Zaorálek si předvolal britskou velvyslankyni, chce revizi případu ubitého Čecha

Praha - Britský soud v pondělí osvobodil muže, který loni v Londýně řetězem ubil českého občana. Česku se verdikt nelíbí, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) si proto dnes předvolal britskou velvyslankyni v Praze Jane Thompsonovou

S rozsudkem se Zaorálek těžko smiřuje a vyzval britskou prokuraturu, aby využila všechny opravné prostředky. Dnes o tom mluvil s Thompsonovou a ve středu bude v Bruselu jednat i s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem.

Televize Prima v úterý s odvoláním na sestru zavražděného informovala, že rodina hledá způsob, jak verdikt zvrátit. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil, že jednal v sebeobraně.

Podle vyšetřovatelů se Zdeněk M. (31) nepohodl loni v září nedaleko svého bydliště v Londýně se skupinou mladíků na kolech. Podle očitých svědectví si je dobíral, zda nejsou bicyklovým gangem, což skupinu rozzlobilo.

Raymond Sculley (29) na muže podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Čech zemřel v důsledku silného krvácení.

Kvůli usmrcení Čecha telefonoval koncem loňského září český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) britské premiérce Therese Mayové. Žádal ji o zásah proti útokům na občany z dalších zemí Evropské unie. Počet zločinů z nenávisti v Británii vzrostl po referendu o brexitu.

"Já vím, že je to nezávislý soud a že bychom měli výsledky nezávislých soudů respektovat. Ale nikdo mi nemůže zabránit, abych byl kritický, pokud se domnívám, že mi věci nehrají," řekl Zaorálek. "Pokud mi někdo řekne, že došlo k zabití v nutné obraně, ale byli tam tři muži na jednoho, pak je to pro mě velmi nevěrohodné. Nemohu absolutně vyloučit, co soud řekl, ale připadá mi to velmi nepravděpodobné," doplnil.

Thompsonová Zaorálka na dnešním setkání ujistila, že rozsudek nesouvisel se zemí původu oběti. "Nicméně já mám stále tyto pochyby, které jsem uvedl, a proto budu žádat a vyzývám britskou stranu, aby využila všechny možnosti na to, aby ta kauza byla prošetřena a aby se využily opravné prostředky na to, jak se k ní vrátit," řekl ministr.

Související

Více souvisejících

Vražda Čecha ve Velké Británii (23. 9. 2016) Lubomír Zaorálek velvyslanectví Británie Jane Thompsonová (britská velvyslankyně) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy