Soud pozastavil činnost Alternativě pro Českou republiku 2017, působil v ní i Konvička

Brno - Nejvyšší správní soud pozastavil činnost Alternativě pro Českou republiku 2017, za kterou kandidoval do Senátu například entomolog a odpůrce islámu Martin Konvička. Důvodem jsou neúplné finanční zprávy za roky 2014 a 2015.

Alternativa pro ČR se aktivizovala před loňskými senátními volbami. Inspiruje se německou AfD. Za hnutí neúspěšně kandidoval do Senátu například entomolog a odpůrce islámu Martin Konvička. Aktuálním předsedou je podle webu strany hudebník a spisovatel Petr Štěpánek.

Strana s pozastavenou činností může podle zákona činit pouze úkony zaměřené na odstranění důvodů soudního rozhodnutí. Má na to jeden rok. Pokud nedostatky nenapraví, podá vláda další návrh, tentokrát již na rozpuštění strany.

Soud také zamítl návrh vlády na pozastavení činnosti Strany občanské sebeobrany, a to s ohledem na to, že doplnila chybějící doklady za účetní období 2014.

Pozastavení činnosti už nehrozí radikální Národní demokracii s předsedou Adamem Bartošem. Vláda vzala návrh zpět, a soud proto zastavil řízení. Důvodem zpětvzetí je to, že strana dodatečně předložila Sněmovně chybějící identifikační údaje dárců ve výročních zprávách za roky 2014 a 2015. Vyplývá to z informací, které po dnešním zasedání volebního senátu poskytla ČTK mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Zpětvzetí návrhu vládou a následné zastavení řízení se odehrálo i v případě hnutí Náš Hlučín.

Související

Klára Samková

Alternativu pro ČR povede do eurovoleb Samková. Odmítá "multikulti", islám či euro

Advokátka Klára Samková povede ve volbách do Evropského parlamentu kandidátku euroskeptické Alternativy pro Českou republiku. Podporu jí vyjádřila i řada dalších politických subjektů, které se označují za euroskeptické a vlastenecké. Samková to dnes řekla novinářům. Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 24. a 25. května.

Více souvisejících

Alternativa pro Českou republiku Martin Konvička soudy Národní demokracie

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 34 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy