Rath vyhodil Haškovu asociaci z budovy

Praha - Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) vypověděl Asociaci krajů ČR, která sdružuje všechny hejtmany, z budovy krajského úřadu sídlícího v Praze. Rath asociaci vedenou Michalem Haškem (ČSSD) v dopise oznámil, že smlouva bude ukončena k 31. lednu příštího roku, uvedl v úterý server Novinky.cz.

Novinky se odkazují na dopis, který má k dispozici redakce deníku Právo. Rath v něm napsal řediteli Kanceláře Asociace krajů ČR Martinu Bělčíkovi, že vypovídá smlouvu o výpůjčce nebytových prostor a movitých věcí. Dohoda byla uzavřena už v roce 2006 a Středočeský kraj na jejím základě asociaci hejtmanů přenechal prostory a jejich vybavení k bezplatnému užívání.

"Dle čl. I. odst. 4 smluvních podmínek Smlouvy o výpůjčce nebytových prostor a movitých věcí je výpovědní doba dohodnuta v délce 2 měsíce a začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po doručení výpovědi druhé straně. V tomto případě tedy výpovědní lhůta uplyne a smlouva bude ukončena ke dni 31. 01. 2011," napsal Rath.

Jihomoravský hejtman a jeden z kandidátů na předsedu sociální demokracie Hašek počínání středočeského hejtmana ostře zkritizoval. "Rozhodnutí středočeského hejtmana dát výpověď Asociaci krajů ČR bez jakéhokoliv avíza je šokující. Od Davida Ratha to považuje asociace za nesolidní jednání, za zklamání pro všechny hejtmany. Jde bohužel o další projev Rathovy nesoudržnosti s ostatními kolegy. Arogance a nenávist nejsou a nesmí být ani v budoucnu naší politikou," řekl Hašek Právu.

Šéf hejtmanů bude muset hledat pro asociaci nové sídlo. "Začneme okamžitě hledat možnosti, kde jinde v Praze bychom mohli sídlit," uvedl Hašek. Vzhledem k tomu, že členem asociace hejtmanů je hlavní město, hodlá vstoupit do jednání s novým pražským primátorem.

Rathovy neshody s ostatními hejtmany se v poslední době množí, píše server Novinky.cz. Rath v létě přišel o post místopředsedy asociace hejtmanů, když mu vytkli, že se jejich jednání neúčastní. V polovině listopadu pak jako jediný nehlasoval pro nové vedení Asociace krajů ČR, když Hašek obhájil šéfovský post.

Jak Novinky dodávají, jiskří to i mezi Rathem a Haškem. Hašek v srpnu v reakci na slovní výpad středočeského hejtmana vůči místopředsedovi sociální demokracie Milanu Urbanovi uvedl na Rathovu adresu: "Protože předseda ČSSD zatím mlčí, říkám, krakeny nemám rád. Z Davida Ratha se stává samozvaný kraken. Je lhostejné, zda byl vypuštěn či se vypustil sám".

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 12 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 12 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy