Padne vláda? Zeman by si najmenoval úřednickou vládu, předpovídá politoložka

Praha - Politoložka Vladimíra Dvořáková pro server EuroZprávy.cz zhodnotila aktuální politickou situaci. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by měl ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš veřejnosti vysvětlit otázky kolem své podnikatelské činnosti. Podezření kolem jednokorunových dluhopisů či Babišova majetku prý ohrožují fungování vlády. Premiér to uvedl dnes na tiskové konferenci. Před ní se spekulovalo, že ČSSD má zájem na odvolání ministra financí z vlády. Situace může podle Dvořákové skončit i úřednickou vládou Miloše Zemana.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podezření kolem jednokorunových dluhopisů či Babišova majetku podle něj ohrožují fungování vlády a důvěryhodnost státu. Sobotka počká do konce dubna, než vyprší lhůta Sněmovny, aby Babiš vysvětlil podezření z daňových úniků. Poté rozhodne o dalším postupu v rámci vlády i koalice. Před konferencí se spekulovalo o zájmu ČSSD na odchodu Babiše z vlády. Ten si následně domluvil schůzku s Milošem Zemanem.

Pokud by byl odvolán Babiš, hrozí pád vlády

Politoložka na základě vyostřené situace zvažuje situaci  pádu vlády. "Je otázkou, jestli nemůže hrozit odhlasování nedůvěry vládě, pokud by ANO s Babišem z vlády odešli," domnívá se. 

Nátlak premiéra Sobotky na Babiše je dán zejména tím, že je před volbami. "Je to dáno tím, že je před volbami. Je spousta nejasností kolem podnikání pana Babiše, to je nesporný fakt. Jsou to věci, které se opět otevírají až nyní před volbami. Ty otazníky, Čapí hnízdo a další – těžko se dá říci, že by tam došlo přímo k protiprávnímu jednání, to je na vyšetření," vysvětluje.

Kdyby ANO odešlo z vlády, nahrálo by to Babišovi. Kdysi to nahrálo i Mečiarovi

"Nevím zda se to dá vnímat jako porušení zákona, protože ty zákony jsou u nás bohužel psány tak, že často i podfuky velkého rázu nejsou protiprávní . Je také otázka, jak to celé působí na veřejnost," zamýšlí se. Momentálně má hnutí ANO preference kolem 30 procent.

"Myslím, že kauza neodradí voliče od ANO, protože tyto věci se ví dlouhodobě a preference neustále stoupaly. ČSSD by to mohlo přihrát některé voliče, kteří nechtějí Babiše," dodává.

Kdyby skutečně došlo k odvolání ministra financí a ANO by odešlo z vlády, paradoxně by to prý Babišovi mohlo nahrát. "Mně se vybavuje situace z historie – když se v Československu odvolal Mečiar, tak bylo jasné, a dopadlo to tak, že to následně Mečiara posílí. Ve volbách na tom skutečně dokázal vydělat. Toto se občas stává..A Babiš to docela umí, udělat ze sebe tu oběť a tím, že většina lidí moc nevnímá o co v těch kauzách jde, kdy není jasné, zda jsou ty praktiky nezákonné," konstatuje Dvořáková. 

Zeman teď bude s Babišem koordinovat strategii, myslí si Dvořáková

Otázky panují také nad tím, jak se zachová prezident Miloš Zeman. "Přijal by nebo nepřijal odvolání? Babiš by zřejmě vydělal na tom, kdyby byl odvolán, on by byl ta oběť," míní politoložka. Avizovaná schůzka Babiš - Zeman prý určitě souvisí s aktuální situací kolem možného odvolání. "Může se jednat o určitou koordinaci strategií, mezi oběma politiky je určitá blízkost. Je pak otázkou, když by se hnutí ANO po případném odvolání Babiše připojilo k opozici, zda by vláda padla a Miloš Zeman si najmenoval úřednickou vládu," připouští možný scénář.

Jak by se k "výhrůžce" premiéra Sobotky teď měl Babiš postavit? "Babiš v této situaci nemůže ustoupit. To by byla jednoznačná prohra. Musí trvat na tom, na čem trval. Co se týče dluhopisů, to udělal pan Kalousek, připravil ten zákon...Stejně jako u Čapího hnízda, Evropa ještě neřekla své stanovisko, jak se jim to zdá nebo nezdá. Mám pocit, že Babiš bude trvat na stejné rétorice a roli oběti," dodává Dvořáková

Zemanovi by úřednická vláda pomohla před prezidentskou volbou

Kdyby se prý Zemanovi hodilo odmítnout odvolání Babiše, tak by to udělal. Spíše však svoje kroky zkoordinují. Po případném pádu vlády by si Zeman jmenoval úřednickou vládu.  "Pro něj by to bylo výhodné i do prezidentské kampaně v lednu 2018 – příkladem může být i Rusnokova vláda. A Babiš by byl tou obětí. Absurdistánem by pak bylo, kdyby do jejího čela jmenoval Andreje Babiše," domnívá se. 

Aby vůbec mohlo dojít k vyslovení nedůvěře vládě, musela by pro ní hlasovat opozice. "Hlasovala by TOP 09 v podstatě na podporu Babiše? Je pravda, že opozice většinou když vidí, že vláda může padnout, bývá zvykem že hlasuje proti vládě, navíc v tomto případě půl roku před volbami. Kdyby TOP 09 a ODS hlasovaly pro podporu vlády, to by z hlediska volební kampaně pro ně nebylo zcela ideální," uzavírá Dvořáková. 

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Miloš Zeman ČSSD Vláda ČR Vladimíra Dvořáková

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 12 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 12 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy