Hilšer rozjel kampaň proti Zemanovi, podpisy mu ale chybí

Praha - Marek Hilšer využil sporu mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem a svého možné rivala v prezidentském klání odsoudil. Zemanovi prý chybí elementární prvky slušného chování a jde mu pouze o to, aby získal politické body. Kandidátovi na Hrad zatím chybí 50 tisíc podpisů, které jsou nutné k tomu, aby mohl Zemana vyzvat. K osobě prezidenta se Hilšer vyjádřil na svém blogu na Aktuálně.cz.

I prezidentský kandidát Marek Hilšer se veřejně vyjádřil k současné politické krizi. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nejprve oznámil, že podá demisi vlády. V den, kdy ji měl odevzdat, změnil plán a na Hrad šel pouze za účelem konzultace. Prezident Miloš Zeman přesto uspořádal aranžmá pro podání demise vlády a premiérovi za jeho činnost v úřadě poděkoval. Včera premiér oznámil, že bude požadovat pouze demisi ministra financí Andreje Babiše, který čelím závažným obviněním. 

Podle prezidentského kandidáta Marka Hilšera vztah mezi premiérem a prezidentem ukázal "hlubokou krizi naší politické kultury,". "Spory o výklad ústavy patří k politickému životu a musíme s nimi počítat. V civilizovaných společnostech ale platí, že základem řešení sporů je dodržování elementárních pravidel slušného chování," vyjádřil se k možnému výkladu ústavy, že demise premiéra není demisí vlády, jak naznačoval Zeman.

"Používá-li někdo k řešení sporů metodu urážení a ponižování na místo snahy o dialog a kompromis, chová se jako hulvát, kterému jde na prvním místě o posilování konfliktu, ze kterého může bezohledně těžit body jen pro sebe," zaútočil Hilšer ostře vůči svému možnému soupeřovi, Miloši Zemanovi. Marek Hilšer musí sehnat 50 tisíc podpisů, aby na úřad českého prezidenta mohl kandidovat. Pro ČTK sdělil, že má zatím kolem 2 tisíc podpisů. 

"Prezident republiky včera (ve čtvrtek, pozn. red.) ukázal, že chce premiéra, který stále ještě reprezentuje občany této země, především ponížit," vyjádřil se ke schůzi Sobotky a Zemana na Hradě.

"Svým včerejším vystoupením dal však Miloš Zeman jasně najevo, že nestrannost a slušné chování nejsou jeho cílem. Opět hluboce zklamal a podrazil nohy demokracii," rozjel Hilšer svou předvolební kampaň. Mezi dalšími kandidáty na prezidenta jsou kromě Miloše Zemana také bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a textař a hudebník Michal Horáček. 

Související

Wagenknecht, Lukáš

Piráti představili i kandidáty na senátory, uspěli ve stranických primárkách

Na mimořádném zasedání Celostátního fóra dnes Piráti představili první kandidáty do Senátu, kteří již získali pirátskou nominaci v primárních volbách. Jsou to Petr Jeništa, který kandiduje v obvodu 47 – Náchod, Jan Janda, který se bude o přízeň voličů ucházet v obvodu 11 – Domažlice a také dva již současní senátoři, Lukáš Wagenknecht za obvod 23 – Praha 8 a Marek Hilšer za obvod 26 – Praha 2 a 3. Představení kandidátů se zúčastnili také předseda a místopředsedkyně senátorského klubu SEN 21 Václav Láska a Adéla Šípová. 

Více souvisejících

Marek Hilšer prezident čr Miloš Zeman demise Sobotkovy vlády (2017) Vláda ČR Volby

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy