Rusňák v ANO končí, Babiš nařídil jeho vyloučení

Praha - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nařídil jihomoravské odnoži hnutí, aby vrátila dar od podnikatele Davida Rusňáka. Zároveň má podat návrh na jeho vyloučení.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) navrhne pozastavení členství podnikatele Davida Rusňáka v hnutí, dokud se nevyřeší kauza úniků informací z trestních řízení a policejních databází. Řekl to dnes novinářům v Brně. Policie Rusňáka v této souvislosti vyšetřuje.

Předseda hnutí Andrej Babiš nařídil jihomoravské organizaci, aby dala návrh na Rusňákovo vyloučení a vrátila mu jeho sponzorský dar. Vokřál řekl, že ctí presumpci neviny a vrácení daru by zvážil až ve chvíli, kdy se případně prokáže vina podnikatele.

Rusňák je členem organizace Brno-Černovice. Není zastupitelem a nemá politickou funkci. Jeho manželka Petra Rusňáková je radní Brna a byla za Vokřálem na druhém místě kandidátky. Vokřál vyloučil, že by její činnost na radnici souvisela s manželovou podnikatelskou činností, naopak označil její práci za velmi dobrou a nekonfliktní. Podle Vokřála dal Rusňák na kampaň v komunálních volbách v roce 2014 přes milion korun.

"Pro nás je nepřijatelné, abychom měli takové sponzory. Já jsem okamžitě nařídil krajské organizaci, protože to je jejich sponzor, krajské organizaci Jihomoravského kraje, aby okamžitě ten dar vrátili a aby dali návrh na vyloučení pana Rusňáka z hnutí," řekl Babiš.

Rusňák je podle informací ČTK zeť náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, kterou před několika dny hnutí ANO navrhlo do funkce ministryně financí, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tuto nominaci odmítl. Babiš dnes odmítl spojování Rusňákova případu s nominací Schillerové.

"To nemá nic společného. Ne každý můžeme za svoji rodinu nebo za svoje děti, takže já tam nevidím žádnou souvislost," řekl. "Paní Schillerová měla jasné předpoklady dělat tu funkci a nemá to nic společného s případem pana Rusňáka, který pro nás je nepříjemné překvapení, a my se od toho distancujeme, co dělal," doplnil předseda ANO.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš David Rusňák (DRFG) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy