Babiš sepsul sněmovní komisi k úniku z policejních spisů

Praha – Andreji Babišovi, který dnes končí na postu ministra financí, se nelíbí zřízení sněmovní vyšetřovací komise k možnému úniku z policejních spisů. Podle jeho názoru jde o pokračování kampaně proti jeho osobě.

„Sněmovna má pravděpodobně pocit, že nahradí Finanční správu, státní zastupitelství a policii. Tuhle kauzu vyšetřuje policie, já jsem dal trestní oznámení," řekl Babiš ČTK. Pro zřízení komise hlasovalo 82 ze 130 přítomných členů dolní komory, proti jich bylo 36. Nepodpořili ji zejména poslanci ANO, Úsvitu a část KDU-ČSL.

Podle Babiše Sněmovna svým rozhodnutím „pouze udržuje v prostoru nějakou pseudokauzu". Poukázal na výsledky dřívějších vyšetřovacích komisí a uvedl, že nečeká výsledek. Tento nástroj dolní komory je podle něj zneužíván k politickému boji, a to i v jeho případě. „Já samozřejmě přijdu, ale řeknu, že to vyšetřuje policie, to je všechno, co řeknu pravděpodobně," uvedl.

O úniku živého policejního spisu se mluvilo v souvislosti s nahrávkou, na níž figuruje Babiš a novinář jeho bývalého deníku. Babiš se opakovaně ohradil proti tvrzením, že od novináře takový dokument zřejmě dostal.

Komise byla vytvořena na návrh ČSSD, podle Babiše jde o další ukázku paktu mezi šéfem ČSSD premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedou opoziční TOP 09 Miroslavem Kalouskem. V sedmičlenné komisi má mít po jednom zástupci každý poslanecký klub.

Prověřit má případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Poslanecká sněmovna finanční úřad kauza úniků z policejních spisů

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy