Manželka obviněného Rusňáka odstoupila z kandidátky ANO

Brno - Petra Rusňáková, jejíž manžel David Rusňák je jedním z obviněných v kauze úniků informací z policejních spisů, odstoupila z kandidátní listiny jihomoravského ANO.

"Moje rodina i já jsme čelili v posledních dnech výraznému tlaku ze strany médií," uvedla Rusňáková, která je brněnskou radní za ANO. Její matka Alena Schillerová je náměstkyní na ministerstvu financí. Při květnové vládní krizi ji ANO navrhlo na post ministryně financí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale její nominaci odmítl.

Podnikatel David Rusňák je vlastníkem společnosti DRFG a byl řadovým členem brněnského ANO. Členství ve straně ale ukončil na konci května kvůli svému stíhání.

"Po těchto událostech jsem se z médií, stejně jako vy všichni, dozvídala pro mě velice překvapivé, znepokojující, a také dehonestující tvrzení, že já jako brněnská komunální politička spolu se svou rodinou tvoříme organizovanou zločineckou skupinu, která celé město řídí," uvedla Rusňáková.

Podle krajské předsedkyně hnutí Taťány Malé měla být Rusňáková osmičkou na kandidátce. "Mluvila jsem s ní o tom několikrát. Rozumím jejím důvodům, které ji k tomuto rozhodnutí vedly. Jsou pro mě lidsky zcela pochopitelné. Osobně si jí velmi vážím za práci, kterou odvádí jako radní v městě Brně a pro hnutí ANO," sdělila Malá.

Rusňák v roce 2014 věnoval ANO nepeněžitý dar v hodnotě 1,1 milionu korun. Předseda hnutí Andrej Babiš ovšem prohlásil, že hnutí takový dar nepřijalo, protože smlouvu nepodepsal on, a proto je neplatná. Proto prý také chybí ve výroční zprávě. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) však řekl, že náklady spojené s aktivitami Rusňáka byly realizované a plnění bylo provedeno. Záležitost označil za nešťastnou.

Petra Rusňáková (ANO) volby 2017 Hnutí ANO Jihomoravský kraj David Rusňák (DRFG) kauza úniků z policejních spisů Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy