Zpráva o menšinách: EET není pro Vietnamce problém, horší je to se zdravotním pojištěním

Praha - Ve zprávě o situaci národnostních menšin v ČR za loňský rok se uvádí, že zavedení elektronické evidence tržeb (EET) loni nezpůsobilo vietnamským podnikatelům v Česku zásadní problém. Naopak zásadnější problémy měla komunita se zdravotním pojištěním.

Zástupce vietnamské komunity ve vládní radě pro národnostní menšiny Huu Uyen Pham uvedl, že se druhá generace Vietnamců v Česku snaží "vystoupit ze stínu" svých rodičů, víc být vidět a slyšet a ukazovat komunitu v lepším světle. Uplatňují se ve firmách i státních institucích.

Pro vietnamskou komunitu bylo podle jejího zástupce loni "dominantní událostí" zavedení EET. "Obavy byly a jsou velké. Podle dosavadních zkušeností však první vlna nevyvolala zásadní problém pro příslušníky vietnamské komunity," uvedl Huu Uyen Pham.

Horší je to se zdravotním pojištěním. Veřejné pojištění totiž mohou mít cizinci jen za určitých podmínek, většina z nich si tak musí zaplatit pojištění u komerčních pojišťoven. "Je tu nezanedbatelný počet příslušníků, kteří platili pojištění v takové výši, aby splňovali zákonné povinnosti. Avšak v případě onemocnění jejich pojištění pokrývá pouze část nákladů léčby - a hlavně nemají prakticky žádný zdroj příjmu, který by pokryl nutné životní náklady," uvádí vietnamský člen rady.

Podle něj komunita zatím potíže řešila sbírkami, aby nemocní lidé měli z čeho žít či mohli odjet do vlasti.

Lidé z Vietnamu jsou po Slovácích a Ukrajincích třetí nejpočetnější skupinou cizinců v Česku. Na konci loňska jich s povolením v zemi žilo 58.080, z nich 48.571 trvale. Od roku 2010 do roku 2015 české občanství získala skoro tisícovka lidí z Vietnamu či s vietnamským původem. Na konci letošního dubna ministerstvo vnitra evidovalo 58.792 Vietnamců a Vietnamek, tvořili tak 12 procent cizinců. Trvale mohlo v zemi žít 49.142 z nich, tedy víc než čtyři pětiny.

Související

soudy

Soud zpřísnil trest inspektorovi ČOI, který napadl vietnamského obchodníka

Soud zpřísnil trest pro inspektora České obchodní inspekce (ČOI), který loni v Jindřichově Hradci napadl vietnamského obchodníka Šona Chunga. Jindřichohradecký soud mu původně uložil peněžitý trest 25.000 korun za výtržnictví a poškození cizí věci, krajský soud to rozšířil o ublížení na zdraví a pokutu zvýšil na 35.000 korun.

Více souvisejících

Vietnamci elektronická evidence tržeb EET zdravotní pojištění Cizinci

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy