Komunista kritizoval Šlechtovou, ta si to nenechala líbit

Praha - Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se ohradila proti nařčením komunistického poslance Jiřího Valenty, který ji obvinil z toho, že mu neodpověděla na interpelaci. Valenta chtěl znát detaily národního elektronického systému zadávání veřejných zakázek.

„Svět už bohužel není takový, jaký býval, člověk se na nic nemůže spolehnout. Sociální demokraté, jejichž voličskou základnou kdysi bývala střední třída, teď chtějí násilím nahnat živnostníky k továrním pásům. A komunisté, kdysi opora dělnické třídy, hájí zájmy podnikatelů a kapitálu,“ myslí si ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Karla Šlechtová.

Reagovala tak na článek komunistického poslance Jiřího Valenty „Rozpaky s „makající“ ministryní Šlechtovou“. Šlechtová na svém blogu zmiňuje, že Valenta je bývalým příslušníkem SNB. Valentovi vadilo, že ministryně mu dostatečně neobjasnila jeho pochyby, které měl k tzv. Národnímu elektronickému systému NEN, který by umožnil průhledné zadávání veřejných zakázek. Valenta se dožadoval, aby se k tématu Šlechtová vyjádřila veřejně v Poslanecké sněmovně.

„Zřejmě zapomněl, že speciálně kvůli němu jsem nechala na mnou řízeném ministerstvu pro místní rozvoj zorganizovat vysvětlující seminář, kam pan poslanec Valenta dorazil společně i s jedním z podnikatelů zainteresovaných na konkurenčním systému elektronických zakázek,“ zmiňuje a naráží tak na možné postranní úmysly Valenty. Myslí si, že Valenta tak nepracuje v zájmu občanů a státu, ale v zájmu byznysmenů. „Postoj podnikatelů samozřejmě chápu. Kdo by nechtěl podnikat bez rizik, s plnou státní garancí, že? Není tedy divu, že tito podnikatelé nyní hlasitě křičí, když má jejich soukromý byznys nahradit bezplatný a transparentní státní systém,“ dodává Šlechtová.

Podle poslance Valenty má prý hnutí ANO problém s demokratickým systémem, ve kterém se jeho členové zpovídají poslancům. „Nechci panu (soudruhu?) poslanci připomínat, jak jeho strana v minulosti s demokracií naložila,“ rýpla si ministryně. „Chtěla bych mu ale připomenout, že byl na Plzeňsku zvolen za stranu, která deklaruje hájit zájmy našich občanů. O šíbrech přisátých na státní milióny, které pan poslanec hají nyní v kauze NEN, se v Komunistickém manifestu naopak mluví dost ošklivě,“ uzavírá.

Národní elektronický nástroj (NEN) je komplexní elektronický nástroj pro administraci a zadávání veřejných zakázek a koncesí pro všechny kategorie veřejných zakázek a všechny kategorie zadavatelů. NEN podporuje všechny rozsahy elektronizace od evidence zadávacích řízení po plně elektronické postupy.

Související

Karla Šlechtová

Šlechtová má koronavirus. Několik poslanců muselo do karantény

V poslaneckém klubu hnutí ANO se vyskytla nákaza koronavirem. Jde o bývalou ministryni obrany a pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou. Pražští hygienici na webu uvedli, že do karantény bylo posláno 11 dalších lidí. Poslanci se naposled sešli minulý týden ve středu na mimořádné schůzi, kdy schválili speciální zákon, který umožní lidem v karanténě kvůli koronaviru hlasovat v říjnových senátních a krajských volbách, a zavedení distanční výuky do školského zákona.

Více souvisejících

Karla Šlechtová Jiří Valenta (KSČM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy