Ministr financí očekává pokles ve výběru daní o 100 miliard

Praha - Ministr financí Edvard Janota očekává pro příští rok propad ve výběru daní o 100 miliard korun. Řekl to v neděli v Otázkách Václava Moravce.

Zhruba o 60 miliard korun budou nižší i příjmy z pojištění. „Pokud bychom s tím nic nedělali, schodek v příštím roce by byl 223 miliard korun,“ uvedl Janota.

Ten chce podle svých slov udržet schodek mezi 160 až 170 miliardami korun. „Přesto bych nechtěl jít. Ministr financí ale může fakticky ovlivnit jen 18 až 19 procent všech výdajů,“ upozornil Janota. K dosažení takového schodku bude proto navrhovat až dvacetiprocentní snížení výdajů pro jednotlivé kapitoly rozpočtu a zmrazení mezd. „Priority pro mě jsou věda a výzkum, strukturální fondy a infrastruktura,“ vypočetl Janota.

Část peněz by podle něj stát mohl ušetřit i tím, že ministerstva nebudou dostávat tolik peněz na "černé duše", tedy tabulková místa, která nejsou obsazená. Zmražení mezd navrhoval již bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). "Navrhoval jsem omezit objem mezd. Bylo by tak na každém ministrovi, zda propustí část lidí a ostatním přidá," poznamenal Kalousek.

Podle předseda rozpočtového výboru Sněmovny Bohuslava Sobotky by pro republiku nebylo devastující, pokud by se schodek rozpočtu blížil v příštích letech ke 200 miliardám korun. S tím ale nesouhlasí bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Kdyby se tam objevilo číslo 154 nebo 158 miliard, tak je to v pořádku, nemělo by se to ale blížit k 200 miliardám," myslí si.

Rozpočet schválený pro letošní rok počítá se schodkem 38,1 miliardy korun. Toto číslo ale vychází z loňské prognózy růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Nyní ale ministerstvo počítá s poklesem okolo 2,5 procent a schodkem kolem 150 miliard korun.

 

Související

Eduard Janota

Lidé se rozloučí s Eduardem Janotou

Praha - Rodina, přátelé i spolupracovníci se v pátek v pražské svatovítské katedrále rozloučí s Eduardem Janotou. Ekonom a bývalý ministr financí zemřel minulý týden ve věku 59 let.

Více souvisejících

Eduard Janota Vláda ČR státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 54 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR

Pražská policie dopadla celosvětově hledaného Čecha. Šel po něm Europol i FBI

Pražští kriminalisté zadrželi Čecha, který podle nich patřil k největším distributorům dětské homosexuální pornografie na světě. Z tohoto důvodu ho hledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i Evropský policejní úřad (Europol). Na webu pražské policie to v úterý napsala mluvčí Kristýna Zelinková.

včera

včera

Válka v Izraeli

Hizballáh je bez vůdce. Izraelská armáda prý zabila i Nasralláhova nástupce

Izraelská armáda v pondělí provedla nálet na libanonskou metropoli Bejrút, během něhož zabila Suhajla Husajna Husajního, šéfa logistického velitelství proiránského militantního hnutí Hizballáh. Informaci potvrdila izraelská armáda v úterý prostřednictvím prohlášení citovaného agenturou Reuters. Ministr obrany Joav Gallant následně uvedl, že vysoký představitel Hizballáhu Hášim Safí ad-Dín, který byl ve frontě nahradit vůdce teroristické skupiny Hasana Nasralláha, byl pravděpodobně také zabit při náletu v Bejrútu .

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Prezident Petr Pavel jmenoval za účasti premiéra dva nové členy vlády Prohlédněte si galerii

Vláda je opět kompletní. Pavel jmenoval dva nové ministry

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval dva nové členy vlády na Pražském hradě. Lukáš Vlček, dosavadní poslanec, převzal ministerstvo průmyslu a obchodu po Josefu Síkelovi, který byl nominován na pozici eurokomisaře. Novým ministrem pro místní rozvoj se stal Petr Kulhánek, který dříve působil jako hejtman Karlovarského kraje a nahrazuje Ivana Bartoše, předsedu Pirátů, který byl odvolán.

včera

Osamělý vyvrhel si musel gratulace vynutit. Putin oslavu narozenin nařídil

Jak už server EuroZprávy.cz informoval, "osamělý" Vladimir Putin oslavil své 72. narozeniny, avšak oproti minulým letům dostává méně gratulací, protože se z něj na mezinárodní scéně stal vyvrhel, napsal server Politico. Narozeninové gratulace proto byly v Rusku nařízeny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy