Michal Hašek odsoudil postoje EU k teroristickým útokům ve Španělsku, směrnici o zbraních označil za výsměch

Brno - Bývalý hejtman a vysoký představitel ČSSD Michal Hašek už má dost projevů soustrasti ze strany představitelů Evropské unie kvůli teroru ve Španělsku a Finsku. EU by prý měla pro obranu obyvatel dělat mnohem víc, místo toho vydává směrnici, která ale omezuje zbraně.

"Odmítám to jenom tak přijmout jako fakt, zvykat si na to... včera Barcelona, dnes Finsko, zítra..." napsal Hašek v reakci na teroristické útoky ve Španělsku a ve Finsku na svůj facebook. Zmínil i Londýn, Paříž a Berlín, kde k teroristickým útokům došlo naposledy. Hašek však odmítá, aby Evropská unie na tyto útoky reagovala jen projevy soustrasti a řečmi o tom, jak to všechny sjednocuje. 

"Co reálného k obraně nás Evropanů dělá Evropská unie - ty desítky špičkových evropských byrokratů hrajících si na evropskou vládu, stovky europoslanců, tisíce úředníků všech možných i nemožných evropských úřadů a agentur? Tak třeba směrnice EU o omezení legálního držení střelných zbraní se ve světle všech těch brutálních útoků auty, noži a nelegálními zbraněmi vysloveně stává výsměchem," vysvětluje svůj postoj. 

Sám se označuje za "podporovatele" Unie a jako občan ji žádá, aby začala "rychle fungovat", Hašek by si nepřál její úplné zrušení. 

"Chci akceschopnou evropskou armádu a policejní síly k ochraně Schengenské hranice, chci akceschopnou evropskou zpravodajskou službu a Europol, které budou mít ve spolupráci s členskými státy a jejich službami a bezpečnostními sbory pod kontrolou naši bezpečnost, přehled o potenciálních rizicích i konkrétních osobách bez ohledu na jejich rasu,vyznání a původ," nabízí své řešení. 

Hašek vnímá za zbytečné, když politici z Bruselu neustále opakují, že po útoku jsme semknutí a budeme s terorismem účinně bojovat. "Tady navíc stojí nevinné lidské životy,už jsou jich desítky,včetně dětí a žen," dodal rozčileně. 

Teroristický útok ve Španělsku si ve čtvrtek vyžádal 14 obětí, další útočník v pátek pobodal několik lidí ve finském Turku, dva svým zraněním podlehli. 

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Útok ve finském Turku: Muž pobodal několik lidí (18. srpna 2017)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy