Premonstráti chtějí šest rybníků, stát už je přitom prodal. Nebezpečný precedens, tvrdí Filip

České Budějovice - Rybářství Třeboň získalo rybníky, o něž usiluje v církevních restitucích kanonie premonstrátů, oprávněně. Uvedl to dnes předseda KSČM Vojtěch Filip. Zároveň varoval, že zde vzniká nebezpečný precedens.

Premonstráti žádají o navrácení šesti rybníků, jejichž vlastníkem je Rybářství Třeboň. Krajský soud v červnu potvrdil, že církev má na tento majetek právo.

Filip uvedl, že chyboval stát, od kterého rybářství v 90. letech majetek získalo. "Rybářství Třeboň poctivě v roce 1993 a 1994 napsalo soupis celé majetkové podstaty tehdejšího státního podniku Rybářství Třeboň. Než se vše převedlo na akcie a stát prodal daný pozemek, tak všichni ti, kteří se účastnili procesu, neudělali nic, co by bylo v rozporu se zákonem. Celý ten projekt odpovídal zákonu o velké privatizaci," uvedl Filip na tiskové konferenci komunistů v Českých Budějovicích.

Součástí transakce podle něj byl i seznam takzvaného církevního majetku. "Vláda přesto rozhodla, že to rybářství prodá včetně tohoto majetku," uvedl předseda KSČM.

Českobudějovický krajský soud dal zapravdu církvi, která namítala, že privatizace rybářství neměla zahrnout její historický majetek. Soud sice uznal, že současní akcionáři nabyli rybníky v dobré víře, dal však přednost právu restituenta. Předseda představenstva holdingu Rybářství Třeboň Jan Hůda zatím nechce situaci komentovat. Společnost podle něj připravuje dovolání k Nejvyššímu soudu. 

Filip dodal, že pokud by kanonie premonstrátů získala na základě církevních restitucí šest rybníků, třeboňské rybářství může požadovat kompenzaci od státu. Podle něj by tak ale vznikl precedens, na jehož základě by mohly církevní restituce napadnout i jiné subjekty.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Vojtěch Filip (KSČM) Rybářství Třeboň Vláda ČR soudy

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy